ΧΑΛΒΑΣ ,Η θρεπτική αξία του σαρακοστιανού γλυκού

Facebooktwitterpinterest

Αποτελεί το γλύκισμα που βρίσκεται σε κάθε γιορτινό τραπέζι την Σαρακακοστή.

Αν και ο  συνδυασμός των συστατικών του (σουσαμιού και σακχάρων) του προσδίδουν υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο, η κατανάλωση χαλβά έχει ευεργετικά οφέλη στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Λόγω του ταχινιού, είδος σουσαμιού, αλλά και των ξηρών καρπών που συνήθως περιέχει ο χαλβάς συγκαταλέγεται πρώτος στις λίστες των θρεπτικών και διατροφικά σημαντικών τροφών.

– Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Η κατανάλωση του χαλβά συμβάλλει:

– Στην παροχή υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και αμινοξέων ειδικά κατά την περίοδο της νηστείας.

– Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αφού περιέχει πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μερικά από τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει.

– Στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω των βιταμινών Β1,Β2 και νιασίνης.

– Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και την οστική του μάζα γιατί περιέχει πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο ,ψευδάργυρο.

– Λόγω του σεληνίου και της βιταμίνης Ε, θεωρείται μια από τις πιο αντιοξειδωτικές τροφές κατά του καρκίνου. Το σελήνιο αποτελεί κύριο συστατικό ενός οξειδωτικού συστήματος, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός στην άμυνά του έναντι των ελεύθερων ριζών.

Οι θερμίδες που αποδίδει ο χαλβάς εμπορίου υπολογίζονται από 350-450 ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα ανά 100γραμμάρια τροφίμου.

Απολαύστε τον λοιπόν όχι μόνο τη σαρακοστή, αλλά και στα καθημερινά σας γεύματα για ενέργεια και ευεξία!
Πηγή: radar.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.