Πότε λέει «κακά» και «τσίσα» το παιδί

Facebooktwitterpinterest

Έλεγχος των σφιγκτήρων:
Ο έλεγχος των σφιγκτήρων του παιδιού είναι κάτι που προβληματίζει τους γονείς και τους δημιουργεί ανυπομονησία. «Επιτέλους, πότε θα σταματήσει να τα κάνει απάνω του!». Πρέπει, όμως, να μάθετε ότι για να μπορεί το παιδί να λέει τα «τσίσα» του και τα «κακά» του, πρέπει να προηγηθεί η ωρίμανση των αντι¬στοίχων νευρικών οδών. Η «υπόθεση», με άλλα λόγια, δεν εξαρτάται από την καλή ή κακή θέληση του παιδιού σας. Το νωρίτερο που θα ωριμάσουν οι νευρικές οδοί των σφιγκτήρων είναι από το 15-18ο μήνα. Ο έλεγχος της κύστης την ημέρα επιτυγχάνεται γύρω στο 3ο έτος, τη νύχτα δε 6 μήνες μετά. Προηγείται ο έλεγχος του ορθού μεταξύ 18ου και 24ου μήνα. Τα κορίτσια ελέγχουν τους σφιγκτήρες τους νωρίτερα από τα αγόρια. Έτσι, από την ηλικία των 15 μηνών το παιδί καταλαβαίνει την απώλεια των ούρων του. Σιγά-σιγά αρχίζει να λέει «θέλω τσίσα μου», αλλά δεν μπορεί να τα συγκρατήσει. Σε ηλικία 2,5 χρονών μπορεί να διατηρείται στεγνό την ημέρα, διότι πια έχει επιμηκυνθεί ο χρόνος από την «έπειξη προς ούρηση» (δηλαδή να αισθάνεται την ανάγκη να ουρήσει) μέχρι τη χαλάρωση των σφιγκτήρων (δηλαδή την ούρηση). Πρέπει, όμως, να περιμένει κανείς ότι θα χάνει ούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μην το μαλώνει άδικα.
Μετά τα 2,5 χρόνια μια στοιχειώδης εκπαίδευση του παιδιού είναι να κάθεται το παιδί στο δοχείο για να κάνει «κακά» του δύο φορές την ημέρα, συνήθως μετά τα γεύματα. Προτιμάμε μετά τα γεύματα, διότι υπάρχει στον άνθρωπο ένα αντανακλαστικό που λέγεται γαστροκολικό αντανακλαστικό, δηλαδή ο ερεθισμός του στομάχου με την τροφή να του προκαλεί ερεθισμό του εντέρου και διάθεση για αφόδευση. Αν το παιδί αρνηθεί να κάνει «κακά» του, η μητέρα δεν πρέπει να επιμείνει. Ξαναβάζει το παιδί στο δοχείο αργότερα. Αν πάλι «τα κάνει απάνω του», πετάξτε τα κόπρανα στο δοχείο του παιδιού. Έτσι θα συνδέσει την αφόδευση με το δοχείο.
Ορισμένες μητέρες εκπαιδεύουν το βρέφος από πολύ νωρίς, δημιουργώντας του εξαρτημένο αντανακλαστικό, και θα τις ακούσετε να περηφανεύονται ότι το δικό τους παιδί δεν τα «κάνει απάνω του» από 10 μηνών! Τέτοιες προσπάθειες εκπαίδευσης του βρέφους πρέπει να αποφεύγονται. Συνήθως το εξαρτημένο αντανακλαστικό δεν κρατά πολύ καιρό και η μητέρα απογοητεύεται. Όχι προσπάθεια εκπαίδευσης πριν τα 2,5 χρόνια!!! Συνήθως, ο υπερβολικός ζήλος σ’ αυτό το θέμα οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα και πολύ συχνά είναι αιτία σοβαρής δυσκοιλιότητας. Σημαντικό είναι να κατανοήσει η κάθε μητέρα τις πραγματικές δυνατότητες του παιδιού της.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.