Υπερηχογράφημα Νωτιαίου Σωλήνα

Facebooktwitterpinterest

Το υπερηχογράφημα αποτελεί πρωταρχική εξέταση εκλογής με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε όλο το φάσμα της ανατομίας του νωτιαίου σωλήνα με μεγάλη ακρίβεια, σε εξειδικευμένο ιατρείο υπερήχων από έμπειρο Ακτινοδιαγνώστη.

Πιο χρήσιμο είναι κατά τη νεογνική περίοδο έως τους τρείς μήνες ζωής, χρονικό διάστημα στο οποίο τα σπονδυλικά τόξα δεν έχουν οστεοποιηθεί.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου: ακριβής και διαγνωστική, εύχρηστη, χαμηλού κόστους, στερείται ιοντίζουσας ακτινοβολίας και δεν απαιτείται φαρμακευτική καταστολή για την διενέργειά της.

Η σημαντικότερη ένδειξη για υπερηχογραφικό έλεγχο είναι η διερεύνηση δυσραφισμού του σπονδυλικού σωλήνα ( spinal dysraphism) όπως η ύπαρξη λιπομυελοκήλης, λιπομηνιγγοκήλης, πρόσθιας μηνιγγοκήλης, διαστηματομυελίας, συριγγομυελίας και αγενεσίας ιερού οστού.

Κλινικά σημεία που μπορεί να συσχετίζονται με μια από τις παραπάνω ανωμαλίες και χρήζουν διερεύνησης είναι:

Δερματικές ανωμαλίες της ιεροκοκκυγικής χώρας και προς τη μέση γραμμή, όπως: υπέρχρωση δέρματος ,θύσανος τριχών, υποδόριο λίπωμα, υποδόριο αιμαγγείωμα, δερματικό βοθρίο, αγγειακός σπίλος ή τυφλό δερματικό συρίγγιο.
Συγγενείς ανωμαλίες όπως ατρησία ορθού και πρωκτού και εκστροφή κλοάκης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.