Γιατί ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον …

Facebooktwitterpinterest

Ένα μήλο, και ακόμα περισσότερα, αξίζει να τρώμε την ημέρα, καθώς οι ευεργετικές του ιδιότητες φαίνεται να μας χαρίζουν υγεία, ευεξία και προστασία από μια σειρά σοβαρών ασθενειών.
Το μήλο, λοιπόν, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, αδιάλυτες και διαλυτές φυτικές ίνες, και νερό, ενώ παράλληλα έχει ελάχιστες θερμίδες και καθόλου λιπαρά. Συγκεκριμένα, ένα μήλο περιέχει βιταμίνη Α και C, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και κάλιο. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών, και όλα αυτά χάρις τα συστατικά που περιέχει.

Ειδικότερα, η κατανάλωση μήλων φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της “κακής” χοληστερόλης – LDL και της ολικής χοληστερόλης έως και 10 %, καθώς οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται, αυξάνουν την απέκκριση των χολικών αλάτων. Συνεπώς, μειώνονται οι πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα (εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα, στεφανιαία νόσος, υπέρταση), κάτι το οποίο ενισχύεται και από την ύπαρξη των αντιοξειδωτικών ουσιών στο μήλο, δηλαδή τις κατεχίνες και την κερκετίνη.
Επιπλέον, οι προκυανιδίνες και η κερκετίνη του μήλου προλαμβάνουν την ανάπτυξη κυττάρων του καρκίνου παχέος εντέρου, καθώς αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό τους και τα οδηγούν στην απόπτωση. Παράλληλα, όμως, και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση του χρόνου διέλευσης.
Επίσης, σε πρόσφατες έρευνες, φάνηκε πως όσοι τρώγανε μήλα αρκετά συχνά, είχαν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία και λιγότερο κίνδυνο για εμφάνιση νοσημάτων των πνευμόνων, διότι οι κατεχίνες του μήλου κατέχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, φαίνεται ακόμα να συμβάλλουν τα συστατικά του μήλου. Συγκεκριμένα, η κερκετίνη δρα αντιοξειδωτικά στα κύτταρα του εγκεφάλου και γενικά, τα αντιοξειδωτικά και τα υπόλοιπα φλαβονοειδή του μήλου προστατεύουν τα νεύρα, βοηθούν στην οξυδέρκειά μας και αυξάνουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών, τα οποία παίζουν ρόλο στην κίνηση, την αντίληψη και την προσοχή.
Η πηκτίνη και τα αντιοξειδωτικά του μήλου, όπως αποδείχθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, προστατεύουν από την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2. Η πηκτίνη, λοιπόν, διατηρεί σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τον καλό μεταβολισμό της. Επιπλέον, το μήλο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οπότε άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να το προτιμούν σε καθημερινή βάση.
Τα θετικά από την κατανάλωση ενός μήλου, δεν σταματάνε εδώ. Σε έρευνα που έγινε στην Ολλανδία και τη Σκωτία, έδειξε πως οι έγκυες τρώγοντας μήλα αποτρέπουν την μελλοντική εμφάνιση άσθματος και αλλεργιών στα παιδιά που θα γεννήσουν, χάρις τα φλαβονοειδή που περιέχονται.
Επιπλέον, το ουρσολικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στη φλούδα του μήλου, φαίνεται σε πρόσφατη έρευνα να επιδρά αρνητικά στην παχυσαρκία. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως και οι φυτικές ίνες βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο του βάρους, διότι προκαλούν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.
Τέλος, θετική επίδραση φαίνεται να έχει η κατανάλωση μήλου και στην υγιεινή των δοντιών, προλαμβάνοντας την εμφάνιση της ουλίτιδας και προσφέροντας αντισηπτικές ιδιότητες.
Τρώτε, λοιπόν, μηλαράκια καθημερινά, ένα και δύο και περισσότερα αν θέλετε, κατά προτίμηση ωμά και με την φλούδα τους, ώστε να είστε προνομιούχοι όλων των καλών που μας προσφέρουν. Για αυτόν τον λόγο, θα χρειαστούν πολύ καλό πλύσιμο. Τώρα που μάθαμε το λόγο που βγήκε η γνωστή παροιμία..καλή μας όρεξη!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.