ΧΑΠ η νόσος των καπνιστών

ΧΑΠ η νόσος των καπνιστών Facebooktwitterpinterest

18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑΣ

Σήμερα το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία για την εμφάνιση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι καπνιστές αντιμετωπίζουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ΧΑΠ, μια απειλητική για τη ζωή πάθηση των πνευμόνων που προοδευτικά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια οδηγεί σε περιορισμό της ροής του αέρα στους πνεύμονες, προκαλώντας δυσκολίες στην αναπνοή, που επηρεάζουν την υγεία των ασθενών, την ποιότητα ζωής τους και τελικά την επιβίωση.

Πάνω από 210 εκατομμύρια παγκοσμίως νοσούν και κάθε ώρα πεθαίνουν περίπου 250 άνθρωποι, αριθμός μεγαλύτερος από τους θανάτους που οφείλονται στον καρκίνο των πνευμόνων και στον καρκίνο του μαστού μαζί. Παρ’ όλαυτά, λόγω των δυσκολιών στην περιγραφή και στην εκτίμηση της συνολικής επίδρασης της ΧΑΠ, μπορεί να μη γίνεται ο βέλτιστος δυνατός χειρισμός, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν περισσότερα συμπτώματα, κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και ανικανότητα.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί. Ωστόσο, όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα της θεραπείας. Εφόσον η πρόληψη (διακοπή καπνίσματος, αποφυγή άλλων παραγόντων κινδύνου) δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο στόχος της θεραπείας είναι βεβαίως η μείωση των επιπτώσεων της νόσου για τον ασθενή και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
http://www.enet.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.