Η Διατροφή της Ελκώδους Κολίτιδας

Facebooktwitterpinterest

Πολλοί από εμάς έχουμε στο οικείο ή στο φιλικό μας περιβάλλον κάποιο άτομο που πάσχει από ελκώδη κολίτιδα. Τι είναι όμως αυτή η πάθηση και πως αντιμετωπίζεται διαιτητικά; Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια νόσος του παχέως εντέρου. Ως γνωστό στο τμήμα αυτό του εντέρου γίνεται η απορρόφηση του νερού και άλλων προϊόντων της πέψης. Στο παχύ έντερο επίσης σχηματίζονται τα κόπρανα. Σε πολλούς ανθρώπους το παχύ έντερο παθαίνει μια φλεγμονή, που έχει σαν αποτέλεσμα την διόγκωση του και την δημιουργία στην επιφάνεια του ελκών μικρού ή και μεγάλου πολλές φορές μεγέθους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, τοέντερο να μην είναι σε θέση να απορροφήσει το νερό και επομένως τα κόπρανα γίνονται υδαρή, ενώ λόγω και των ελκών οι κενώσεις μερικές φορές είναι αιμορραγικές. Σ αυτή την περίπτωση μιλάμε για ελκώδη κολίτιδα.

Η νόσος της ελκώδους κολίτιδας προσομοιάζει με μια άλλη πάθηση του εντέρου, την νόσο του Κρον. Παλαιότερα μάλισταπίστευαν ότι ήταν η ίδια ασθένεια. Σήμερα έχει αποσαφηνιστεί ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές παθήσεις. Παρά τις ομοιότητες τους παρουσιάζουν και μεγάλες διαφορές. Η σημαντικότερη διαφορά τους είναι ότι στην ελκώδη κολίτιδα πάσχει το παχύ έντερο ενώ στη νόσο του Κρον (Crohn’s disease)πιθανόν να υπάρχουν βλάβες και σε άλλα τμήματα του πεπτικού όπως το λεπτό έντερο, το στομάχι, μερικές φορές ακόμη και το στόμα του ασθενούς. Ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο για τον θεράποντα γιατρό να διαγνώσει με ακρίβεια για ποια από τις δυο παθήσεις πρόκειται.

Τα αίτια της Ελκώδους κολίτιδας είναι άγνωστα. Δεν είναι καθαρά κληρονομική πάθησηαλλά παρ όλα αυτά παρατηρείταισυχνότερα σε άτομα της ίδιας οικογένειας και μάλιστα σε δίδυμα αδέλφια. Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι σύντομα θα βρουν τα αίτια που την προκαλούν με αποτέλεσμα να δοθεί λύση και στην οριστική θεραπεία της νόσου. Ελκώδη κολίτιδα μπορεί να πάθει ο οποιοσδήποτε ενήλικας παιδί ή βρέφος. Συχνότερα όμως εμφανίζεται στην ηλικία των 15 έως 25 ετών.

Δε υπάρχει αποσαφηνισμένα κάποια συγκεκριμένη τροφή που να ευθύνεται αποκλειστικάγια τις κρίσεις ελκώδους κολίτιδας. Το κάθε άτομο από μόνο του είναι καλό να γνωρίζει αν υπάρχει κάποιο φαγητό που του προκαλεί προβλήματα και επομένως να το αποφεύγει. Καλό είναι ειδικά στις περιπτώσεις που οι ασθενείς έχουν διαρροϊκές κενώσεις ή πόνο στην κοιλιά, να αποφεύγουν το γάλα, τις τροφές με πολλά λίπη, τα όσπρια και τα λαχανικά όπως και τα πολύσπορα φρούτα. Επίσης πολλοί ασθενείς από ελκώδη κολίτιδα έχουν παρατηρήσει ότι ορισμένα ή και όλα τα οινοπνευματώδη ποτά τους προκαλούν διάρροιες και τυμπανισμό. Τα οινοπνευματώδη ποτά όμως πρέπει απαραιτήτως να αποφεύγονται όταν παίρνετε φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα.

Στις ημέρες έξαρσης της νόσου και πάντα υπό τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σας:

ΠΡΟΤΙΜΕΙΣΤΕ

  • Το γάλα (εφ όσον δεν προκαλεί ενοχλήσεις)
  • Τα άπαχα κρέατα, το κοτόπουλο, το ψάρι ( κατά προτίμηση ψητά ή βραστά)
  • Το αυγό ( ειδικά το ασπράδι )
  • Τις πατάτες βραστές ή στο φούρνο, τα άσπρα ζυμαρικά και το ρύζι
  • Το λευκό ψωμί και τις σταρένιες φρυγανιές
  • Τα κολοκυθάκια και καρότα βραστά
  • Τυριά όπως το κασέρι, το ανθότυρο, η γραβιέρα
  • Φρούτα πολύ ώριμα χωρίς φλοιό και σπόρους και κομπόστες.
  • Το ελαιόλαδο
  • Τα απλά παρασκευασμένα γλυκίσματα όπως τα απλά κέικ, τα άσπρα μπισκότα, το ζελέ

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

  • Το σοκολατούχο γάλα
  • Τα παχιά κρεατικά, τα λιπαρά ψάρια και τα αλλαντικά
  • Το αναποφλοίωτο ρύζι
  • Το μαύρο ψωμί, και τα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Τα λαχανικά με πολλές ίνες και τα όσπρια
  • Τα τυριά με πολλά λιπαρά και όσα είναι πικάντικα
  • Τα άγουρα φρούτα με φλοιό και σπόρους
  • Το ζωικό λίπος
  • Τα γλυκά του ταψιού, πάστες κ.α.
  • Την μουστάρδα, το κέτσαπ και τα μπαχαρικά.

Επομένως δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα, ειδικά όταν ο ασθενής είναι χωρίς συμπτώματα. Αντιθέτως είναι σωστό να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή προκειμένου να είναι επαρκής σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.