ω-3 λιπαρά οξέα
Επειδή πολλοί φίλοι με τα μηνύματα τους – λόγω και προηγούμενου σχετικά άρθρου μας – Θέλουν να πάρουν μια ιδέα και να μάθουν σε ποια περιεκτικότητα και σε ποιες τροφές περιέχονται τα ω-3 λιπαρά οξέα, θα αναφέρουμε κάποιες από αυτές που είναι μάλιστα και πολύ σημαντικές πηγές.
Κυρίως τα ω-3 λιπαρά οξέα, περιέχονται στα ψάρια, τα θαλασσινά, τα σαλιγκάρια, ναι καλά διαβάζετε, και σε ορισμένα πράσινα φυλλώδη φυτά που φυτρώνουν μόνα τους όπως τα λάπαθα, η γλιστρίδα και άλλα. Τα καρύδια είναι επίσης εξαιρετική πηγή των ω-3, αυτών των πολύ ωφέλιμων λιπαρών οξέων.
Περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά 100 γραμμάρια τροφής
- τα καρύδια 15,5 γραμμάρια
- ο κολιός περιέχει 5,3 γραμμάρια
- το λυθρίνι 5,1 γραμμάρια
- η κουτσομούρα 3,9 γραμμάρια
- η τσιπούρα 2,1 γραμμάρια
- η γόπα 2,1 γραμμάρια
- ο μπακαλιάρος 2 γραμμάρια
- το φαγκρί 1,4 γραμμάρια
- το μπαρμπούνι 1,2 γραμμάρια
- τα σαλιγκάρια 0,25 γραμμάρια
- η γλιστρίδα 0,15 γραμμάρια
Σημειωτέο ότι οι ημερήσιες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι 1 ως 2 γραμμάρια. Επομένως οι ημερήσιες ανάγκες καλύπτονται με μία μερίδα τσιπούρας, γόπας ή μπακαλιάρου ποσότητας 100 γραμμαρίων.