Κριτήριο αξιολόγησης… τα ιατρικά λάθη

Κριτήριο αξιολόγησης… τα ιατρικά λάθη Facebooktwitterpinterest

Την πρόθεση του Υπουργείου για αλλαγή πλεύσης σχετικά με την ευθύνη των ιατρών και τα ιατρικά λάθη εκφράζουν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι αναφορές για ιατρικά λάθη όσο και η παλαιότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και η ξενοδοχειακή υποδομή θα αποτελούν, πλέον, κριτήρια αξιολόγησης και διαπίστευσης των ιδιωτικών εργαστηρίων και των κλινικών, για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
Με την ισχύ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων η χώρα μας μπαίνει σε μια νέα, τελείως διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, πορεία στον τομέα των ιατρικών λαθών. Μέχρι πρόσφατα –και λόγω νομοθετικού πλαισίου- ελάχιστες αναφορές πραγματοποιούνταν για ιατρικά σφάλματα. Μετά ωστόσο από τη μετεξέλιξη του νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με σταθμό το 2005 και το νέο Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, οι καταγγελίες για ιατρικά σφάλματα είναι, πλέον, πολλαπλάσιες του παρελθόντος και συνεχώς αυξάνονται.
Ήταν λοιπόν καιρός και η επίσημη πολιτεία να αναδείξει το μεγάλο θέμα των ιατρικών σφαλμάτων και να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Δεν θα είχε, όμως, νόημα αν η παραπάνω ρύθμιση είχε μόνο καταγγελτικό χαρακτήρα, χωρίς να συμβάλει στην εξυγίανση του συστήματος υγείας. Αντίθετα, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας επίσημος μηχανισμός ο οποίος θα συγκεντρώνει το σύνολο των νομικών διεκδικήσεων των ασθενών (μηνύσεων και αγωγών) αλλά και καταγγελίες οι οποίες δεν προχωρούν δικαστικά. Σε δεύτερο στάδιο, τα περιστατικά θα αξιολογούνται από ειδικούς, μέσω ενδελεχούς μελέτης των δεδομένων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον εντοπισμό των δυσλειτουργιών του συστήματος αλλά και των τρόπων παρέμβασης και βελτίωσης.
Είναι σημαντικό από εδώ και πέρα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει αποφασιστικά και στις περαιτέρω παρεμβάσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατάργηση της λογικής της συγκάλυψης και η αντιμετώπιση των «δυσλειτουργιών» του συστήματος είναι ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση ποιοτικότερων και ασφαλέστερων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς. Στόχος ο οποίος κρίνεται ακόμη πιο σημαντικός εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.