Ο ιός Coxcackie (κοξάκι)

coxsackie virus Facebooktwitterpinterest

 coxsackie virus : ιός Coxcackie (κοξάκι)

ο ιός περιγράφηκε πρώτη φορά από τον Αμερικανό Gilbert Dalldorf στο πανεπιστήμιο New York State Department of Health in Albany (Νέα Υόρκη). Το όνομα προέρχεται από την πόλη Coxsakie (Νέα Υόρκη) από την οποία ο Dalldorf απομόνωσε το πρώτο του δείγμα.

ιός που ανήκει στην οικογένεια των εντεροϊών όπως και ο ιός της ηπατίτιδας Α και της πολυομυελίτιδας, που μολύνουν το γαστρεντερικό σωλήνα. Το γενετικό του υλικό είναι μονόκλωνο RNA και τα σωματίδια του ιού δεν περιβάλλονται από έλυτρο.
Μεταφέρονται από άτομο σε άτομα συνήθως με την επαφή ενώ μπορούν να μείνουν ενεργοί και μετά από κάποιες ημέρες σε περιττώματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, περίπου τις μισές, ο ιός προκαλεί συμπτώματα κοινής γρίπης και αντιμετωπίζεται χωρίς καμιά ιδιαίτερη αγωγή. Κάποια άτομα όμως εμφανίζουν συμπτώματα όπως τριήμερο  πυρετό, διάρροια, πονοκέφαλο, μυϊκό άλγος, και κάποιες φορές ναυτία και πόνο στο λαιμό.  Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η μόλυνση να παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα όπως η ερπητική κυνάγχη (heprangina) που χαρακτηρίζεται από φυσαλλιδώδεις ή ελκωτικές βλάβες της υπερώας. Υπάρχουν πολλοί ορότυποι του ιού και ένας από αυτούς ο ιός coxsackie Α16Η προκαλεί τη νόσο χεριού, ποδιού και του στόματος που προκαλεί  εμφάνιση επώδυνων φυσαλλιδωτών ελκώσεων  μέσα στο στόμα αλλά και στις παλάμες και τα δάκτυλα των χεριών ή στις πατούσες των ποδιών. Ο ιός Coxsackie virus έχει βρεθεί να σχετίζεται και με μια σειρά από λοιμώξεις όπως η επιδημική πλευροδυνία (νόσος Bornholm)  η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα.

Ο ιός διακρίνεται σε δύο ομάδες ανάλογα με την επίδρασή του σε νεογέννητα ποντίκια :
1. την ομάδα Α που προκαλεί παράλυση και θάνατο στα ποντίκια.
2. την ομάδα Β (όπως Β3 και Β1) που δεν προκαλεί παράλυση αλλά προσβάλλει πολλά όργανα όπως εγκέφαλο, πάγκρεας, σκελετικούς μύες. Όταν ο ιός φτάνει στην καρδιά καταστρέφει τον καρδιακό ιστό προκαλώντας ανοσολογική αντίδραση που έχει μορφή αυτοάνοσης αντίδρασης καθώς υπάρχει ανοσοαπόκριση για φυσιολογικά συστατικά (αντιγόνα) της καρδιάς προκαλώντας μυοκαρδίτιδα

Δεν υπάρχει εξειδεικευμένη θεραπέια εκτός από αυτή που ακαολουθείται σε ιογενείς λοιμώξεις και η αγωγή σχετίζεται με τις επιπλοκέ της νόσου. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των ιώσεων από κοξάκι είναι η τήρηση κανόνων υγιεινής και καλό πλύσιμο των χεριών.

  http://biolexikon.blogspot.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.