Τι είναι η Φίμωση

Τι είναι η Φίμωση Facebooktwitterpinterest

Η φίμωση είναι η στένωση της δερματικής πτυχής που βρίσκεται στην άκρη του πέους (ακροποσθία), έτσι ώστε να μην μπορεί να αποκαλύπτεται η βάλανος του πέους κατά την έλξη της ακροποσθίας προς τη βάση του πέους.

Η φίμωση μπορεί να είναι , είτε συγγενής, δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού, είτε επίκτητη, να παρουσιαστεί προοδευτικά στον ενήλικα.

Είναι μια κατάσταση πολύ συχνή στα παιδιά, αλλά σπάνια παθολογική. Στον ενήλικα άνδρα οφείλεται συνήθως σε παθήσεις φλεγμονώδους αιτιολογίας (βαλαποσθίτιδα), σε κακώσεις ή τραυματισμούς της περιοχής, στα πλαίσια μιας συστηματικής νόσου (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), καθώς επίσης και σε κακή υγιεινή.
Επιπλοκές της φίμωσης είναι:

– φλεγμονές της βαλάνου και της ακροποσθίας,
– δυσχέρεια και πόνος κατά την σεξουαλική επαφή,
– σχηματισμός ραγάδων (μικρές ρήξεις) του δέρματος,
– μικρή διάρκεια στύσης,
– παραφίμωση

Σε παραμελημένες ή πολύ προχωρημένες περιπτώσεις (π.χ. ουλώδης φίμωση) μπορεί να προκαλέσει πλήρη απόφραξη στη έξοδο των ούρων, με αποτέλεσμα τη στάση των ούρων και ακόμα και νεφρική ανεπάρκεια από χρόνια απόφραξη. Η φίμωση στον ενήλικα μπορεί να είναι και αιτία ανικανότητας, αφού δεν επιτρέπει την ευχερή διείσδυση κατά την επαφή, αλλά και αιτία υπογονιμότητας, αφού εμποδίζει την έξοδο του σπέρματος. Σύμφωνα με μελέτες, κυριότερος παράγοντας κινδύνου καρκίνου του πέους είναι η πλημμελής τοπική υγιεινή. Η συσσώρευση σμήγματος, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει φίμωση, έχει ως αποτέλεσμα χρόνια φλεγμονή που οδηγεί σε καρκίνο.

Τι είναι η ΦίμωσηΠεριτομή είναι η χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης με αφαίρεση τμήματος της ακροποσθίας. Είναι από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στον κόσμο και έχει μακρόχρονη ιστορία, μιας και αποτελεί μία από τις πιο παλιές επεμβάσεις που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα.
Πρόκειται για μια μικροεπέμβαση, διάρκειας 30 λεπτών περίπου, που γίνεται με τοπική αναισθησία. Μετά την κυκλική αφαίρεση της ακροποσθίας, τοποθετούνται απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία πέφτουν μόνα τους σε 10-15 ημέρες, διάστημα στο οποίο ο ασθενής πρέπει να απέχει από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα. Ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του την ίδια ημέρα και την επόμενη μπορεί να εργαστεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.