10 Συμβουλές για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος

10 Συμβουλές για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος Facebooktwitterpinterest

1. Προσπαθήστε να χάσετε τυχόν παραπανίσια κιλά. Θα μειώσετε σημαντικά τα συμπιεστικά φορτία, λόγω σωματικού βάρους, στα γόνατα.

2. Αποφύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως άλματα, πολύωρη ορθοστασία, άνοδος-κάθοδος σκάλας, άρση μεγάλου βάρους.

3. Φροντίστε να τοποθετείτε στην περιοχή ψυχρό επίθεμα τυλιγμένο με μια πετσέτα για 10 λεπτά, έπειτα από κάθε έντονη δραστηριότητα, για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος.

4. Προσέξτε να φοράτε κατάλληλα υποδήματα με χαμηλό τακούνι εώς 3 πόντους.

5. Ενδυναμώστε τους περιαρθρικούς μύες (τετρακέφαλος, γαστροκνήμιος, ισχιοκνημιαίοι) ισομετρικά και ισοτονικά. Μία ισομετρική ενδυνάμωση τετρακεφάλου, είναι να τοποθετήσετε ένα ρολό κάτω από το γόνατο σε ύπτια θέση. Πιέστε το ρολό τεντώνοντας το γόνατο, για 5 δευτερόλεπτα και για άλλα 5 χαλαρώστε. Επαναλάβετε σε σετ των 10 επαναλήψεων.

6. Προτιμήστε να φάτε ένα μήλο με τη φλούδα, αφού βέβαια το πλύνετε καλά. Σε σχέση με άλλα φρούτα το μήλο περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή.

7. Βάλτε στη διατροφή σας το ελαιόλαδο, το οποίο έχει και αυτό αντιφλεγμονώδη δράση.

8. Θα σας βοηθήσει σημαντικά η ήπια άσκηση με δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το κολύμπι ή το ποδήλατο.

9. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που συνδυάζουν γλυκοζαμίνη και ω-3 λιπαρά, αντιμετωπίζει σημαντικά τον πόνο των αρθρώσεων. Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινοξύ που βοηθά στην ανάπλαση του κατεστραμμένου χόνδρου.

10. Ανακουφίζει επίσης η ελαφρά μάλαξη με αντιφλεγμονώδεις αλοιφές, η περίδεση της περιοχής με ελαστικό επίδεσμο, καθώς και η τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε αυτά να βρίσκονται στη χαλαρή τους θέση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.