10 Συμβουλές για την οστεοπόρωση

10 Συμβουλές για την οστεοπόρωση Facebooktwitterpinterest

1. Οστεοπόρωση ετυμολογικά είναι το πορώδες οστούν, που με απλά λόγια σημαίνει ότι η πυκνότητα του οστού έχει μειωθεί, και μοιάζει σα φρυγανιά. Προσέξτε λοιπόν τις πτώσεις, τις απότομες κινήσεις, τα χτυπήματα, ή τις μεγάλες μυϊκές συσπάσεις γιατί ο κίνδυνος κατάγματος είναι αυξημένος.

2. Στους ηλικιωμένους και περισσότερο στις γυναίκες, είναι συχνό το φαινόμενο της οστεοπόρωσης. Σε συνδυασμό με την αυξημένη συχνότητα πτώσεων που εμφανίζουν, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

3. Υπάρχει η μέθοδος μέτρησης της οστικής πυκνότητας, που εφαρμόζεται μάλιστα σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία. Φροντίστε να εξετάζεστε τακτικά μετά τα 45 έτη, για να παρακολουθείτε την κατάσταση του σκελετού σας.

4. Ακολουθήστε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή του ιατρού σας, στην προσπάθεια που κάνει να αντιμετωπίσει την πρόοδο της οστεοπόρωσης.

5. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, για να ενισχύσετε τα οστά σας και να προλάβετε την οστεοπόρωση.

6. Στα παιδιά και στους ενήλικες, η ενασχόληση τους με αερόβια αθλήματα καθώς και οι ασκήσεις αντίστασης, βοηθούν στην καλή κατάσταση των οστών.

7. Στους ηλικιωμένους η ήπια άσκηση (βάδιση), και οι ασκήσεις ελαφριάς αντίστασης, επίσης βοηθούν στη διατήρηση των οστών.

8. Προσέξτε τη στάση σας. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε κύφωση με διαρκώς καμπτική στάση. Μην παραξενευτείτε ακόμα αν έχετε χάσει σωματικό ύψος. Είναι αναμενόμενο αν έχετε οστεοπόρωση.

9. Καλό είναι να αποφύγετε το κάπνισμα, και τα οινοπνευματώδη ποτά.

10. Εάν για κάποιο λόγο λαμβάνετε κορτικοστεροειδή φάρμακα, να έχετε υπόψη σας ότι αυξάνετε ακόμα περισσότερο η πιθανότητα να αναπτύξετε οστεοπόρωση. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει, και η κληρονομική προδιάθεση του ατόμου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.