Καλύτερα τα λιπαρά ψάρια στην προστασία της καρδιάς

Καλύτερα τα λιπαρά ψάρια στην προστασία της καρδιάς Facebooktwitterpinterest

“Από τα συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων”

Νέα Υόρκη – Τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα παρέχουν προστασία στην υγεία της καρδιάς, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές και προτείνουν την κατανάλωση τους αντί της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής τον Δρ Λικ Τζουσέ, μελέτησαν περισσότερα από 20.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι η τακτική κατανάλωση ψαριών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιολογικού προβλήματος, ενώ η τακτική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα δεν απέφερε σαφή συμπεράσματα.

Οι καρδιολογικές εταιρίες συστήνουν γενικά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών (σολομού, σαρδέλας, τόνου, ρέγκας), δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής και η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την σύσταση.

Βέβαια αρκετοί άνθρωποι δηλώνουν ότι προτιμούν την λήψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων αντί της κατανάλωσης ψαριών. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία της μελέτης, σε αυτή την περίπτωση το όφελος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου επτά στα 1.000 άτομα που έτρωγαν ψάρι λιγότερο από μια φορά τον μήνα, εκδήλωσαν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, έναντι περίπου τεσσάρων ατόμων στα 1.000 μεταξύ όσων έτρωγαν ψάρι πάνω από μια φορά το μήνα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ντζουσέ, αυτό «μεταφράζεται» σε 30% περίπου μικρότερο κίνδυνο για την καρδιά, για όσους τρώνε πιο συχνά ψάρι σε σχέση με όσους τρώνε σπάνια.

Πιο πολύπλοκη είναι η εικόνα με την επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Από αυτά, τα οξέα ΕΡΑ και DHA που θεωρούνται κατ’ εξοχήν υπεύθυνα για την προστατευτική δράση των ψαριών, δεν φαίνεται από μόνα τους (με τη μορφή συμπληρωμάτων) να έχουν κάποιο ιδιαίτερο όφελος, ενώ πιο απτή είναι η σχέση ανάμεσα στον μειωμένο καρδιολογικό κίνδυνο και στο λιπαρό οξύ DPA.

Η Άλις Λιχτενστάιν του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης εξηγεί ότι, μετά τη νέα μελέτη, απομακρύνεται η ελπίδα για μια «γρήγορη λύση» μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το συμπέρασμα είναι, όπως είπε, ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να γίνει πιο υγιεινή η διατροφή των ανθρώπων, ιδίως όσων ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι πρέπει να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.