Δυσπεψία; Υπάρχει λύση

Δυσπεψία; Υπάρχει λύση Facebooktwitterpinterest

Μόλις σηκωθήκατε από το τραπέζι και αισθάνεστε το στομάχι σας να αντιδρά περίεργα στο γεύμα που μόλις καταναλώσατε; Έχει ήδη περάσει μια ώρα από την τελευταία φορά που φάγατε και εξακολουθείτε να αισθάνεστε το στομάχι σας πρησμένο σαν να φάγατε μόλις τώρα; Αισθάνεστε δυσφορία ή ναυτία ή ακόμη και τάση για εμετό; Ή μήπως κυριαρχεί ένα αίσθημα καψίματος;

Αν κάτι απ΄ όλα αυτά συμβαίνει συχνά ή κάθε φορά που τρώτε ένα από τα γεύματά σας, τότε πιθανώς μιλάμε για μια «στομαχική αδιαθεσία» ή δυσπεψία. Εάν δεν έχει υπάρξει κάποια ιατρική διάγνωση για τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα το ονομάσει «δυσπεψία» ή «κακή πέψη».

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος, Ευφροσύνη Λεβέντη, η δυσπεψία είναι συνηθισμένη και συσχετίζεται πάντα με τη λήψη φαγητού ή ποτού. Το είδος του φαγητού, αν και από τους περισσότερους ασθενείς αναφέρεται ότι σχετίζεται µε δυσπεπτικά ενοχλήµατα, στις περισσότερες µελέτες δεν έχει αποδειχθεί ότι παίζει τόσο σηµαντικό ρόλο. Συχνότερα ενοχοποιούνται για δυσπεψία ποτά ή φαγητά όπως ο καφές, το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά, το γάλα, τα λαχανικά και τα βαριά λιπαρά.

Ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το επίμονο άνω κοιλιακό άλγος για το οποίο δεν υπάρχει ακριβές αίτιο που το προκαλεί, είναι η λειτουργική δυσπεψία. Πιο συγκεκριμένα με τον όρο αυτό εννοούμε την δυσπεψία εκείνη για την οποία υπεύθυνες είναι µία ή περισσότερες µη σαφώς καθοριζόµενες διαταραχές στον τρόπο «λειτουργίας» του πεπτικού (π.χ. κακός συντονισµός της κινητικότητας των διαφόρων τµηµάτων του εντέρου, «υπερευαισθησία» του στοµάχου στην αντίληψη διαφόρων ερεθισµάτων, διαταραχές της λειτουργίας του νευρικού συστήµατος που ρυθµίζει τη λειτουργία του εντέρου κ.ά.).

Τα συμπτώματα της λειτουργικής δυσπεψίας ενεργοποιούνται όταν τρώμε. Μερικές φορές η δυσφορία αρχίζει αμέσως κατά τη διάρκεια του γεύματος ενώ άλλες φορές μισή ώρα αργότερα. Το φαινόμενο αυτό έχει την τάση να εμφανίζει πολύ συχνά ύφεση και έξαρση για διάστημα περίπου τριών μηνών. Αξίζει όµως να σηµειωθεί ότι στην πλειονότητα των δυσπεπτικών ασθενών (περίπου στο 60%), παρά τον εκτεταµένο και ενδελεχή έλεγχο, δεν ανευρίσκεται κάποια «ειδική» αιτία για την δυσπεψία.

Ωστόσο εάν πάσχετε από λειτουργική δυσπεψία, δεν είστε οι μόνοι. Περίπου το 25% του πληθυσμού υποφέρει από αυτή, ενώ εμφανίζεται εξίσου στους άνδρες και στις γυναίκες. Είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες επισκέψεων στο γιατρό λόγω του ότι οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται για κάποια σοβαρή ασθένεια µε τα ίδια ή παρόµοια ενοχλήµατα. Είναι μια λογική ανησυχία, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών θα αναπτύξουν ένα πεπτικό έλκος ή άλλη σοβαρή ασθένεια του πεπτικού σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Ο ιατρός µε τη λήψη λεπτοµερούς ιστορικού και την ανάλογη εξέταση του ασθενούς, µπορεί να ξεχωρίσει ως ένα βαθµό ποιοι είναι οι ασθενείς εκείνοι που χρειάζονται παραπάνω έλεγχο. Πολλοί είναι βέβαια και εκείνοι που θα απευθυνθούν σε διατροφολόγους, οµοιοπαθητικούς ιατρούς ή θα πάρουν φάρµακα µόνοι τους.

Δεδομένου ότι η αιτία της λειτουργικής δυσπεψίας είναι άγνωστη, είναι ακόμα πιο απογοητευτικό ότι δεν μπορεί να δοθεί πάντοτε κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν 7 απλοί τρόποι που μπορείτε να εφαρμόσετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα:

1.Αποφύγετε τα τρόφιμα που προκαλούν τα συμπτώματά σας. Αν δηλαδή έχετε διαπιστώσει ότι μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου αισθάνεστε δυσφορία, καλό είναι να το αποφύγετε εντελώς για λίγο καιρό ή να το τρώτε σπανιότερα και σε μικρότερη ποσότητα.

2.Τρώτε μικρές μερίδες και μην υπερβάλλετε (όχι στην υπερφαγία). Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα και συχνότερα γεύματα και βεβαιωθείτε κάθε φορά ότι μασάτε αργά και πολύ καλά την τροφή σας.

3.Αποφύγετε ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την κατάποση «αέρα». Τέτοιες είναι το κάπνισμα, το μάσημα της τσίχλας, τα ανθρακούχα ποτά και το να τρώτε πολύ γρήγορα.

4.Μειώστε το άγχος σας. Δοκιμάστε θεραπείες χαλάρωσης, συμπεριφορικές θεραπείες ή κάποιας μορφής άσκηση. Μια απλή αερόβια άσκηση 3-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει σημαντικά αλλά ποτέ αμέσως μετά το φαγητό.

5.Ξεκουραστείτε. Σε κάθε ευκαιρία που σας δίνεται εκμεταλλευτείτε τον χρόνο σας για ξεκούραση.

6.Μην ξαπλώνετε ποτέ πριν συμπληρωθούν τουλάχιστον δυο ώρες μετά το γεύμα.

7.Διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά όρια.

Πηγή: http://www.madata.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.