Τι είναι ο προστάτης για τον άνδρα;

Τι είναι ο προστάτης για τον άνδρα; Facebooktwitterpinterest

Στις 15 σεπτεμβρίου έιναι η παγκόσμια ημέρα του Προστάτη, ο οποίος είναι ένα όργανο για το οποίο ξέρουμε πολύ λίγα για το ρόλο που παίζει. Γνωρίζουμε όμως, αρκετά για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στον άνδρα. Σχεδόν κάθε άνδρας είναι σε κάποιο βαθμό σε κινδύνο για καρκίνο του προστάτη. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τις πιο συχνούς καρκίνους  που βρέθηκαν στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

Κάθε άνδρας πάνω από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να έχει μια επαφή με το γιατρό του για έναν έλεγχο του προστάτη του. Ο έλεγχος αυτός του προστάτη περιλαμβάνει μια αιματολογική εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA και κλινική εξέταση. Αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά ιδίως  εκείνων των ανδρών άνω των 50 ετών και για κάθε άνδρα που μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε νεαρότερη ηλικία.

Ποιος είναι σε κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη;

Για να γίνει εύκολα κατανοητό, κανείς δεν γνωρίζει τι προκαλεί σε μερικούς άνδρες να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ άλλοι άνδρες όχι. Οι επιστήμονες και κλινικοί ερευνητές έχουν εργαστεί σκληρά για να προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την απάντηση σε αυτό το πολύ βασικό ερώτημα. Γνωρίζουμε περισσότερα τώρα από ότι  πριν από 20 χρόνια, αλλά ακόμα όχι τα πάντα.

Έτσι, εδώ είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που ξέρουμε. Οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του προστάτη περιλαμβάνουν την ηλικία, τη φυλή, τη γενετική και το περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως  και της διατροφής ενός ατόμου).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, περίπου 217.000 αμερικανοί  άνδρες αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη το 2012.  Αυτό είναι σε σύγκριση με 165.000 το 1993 και 184.500 το 1998. Με άλλα λόγια, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη φαίνεται να έχει αυξηθεί αργά … αλλά στην πραγματικότητα αυξήθηκε ραγδαία 1993 – 1996 και στη συνέχεια μειώθηκε και πάλι.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι  άνδρες αναμένεται να βρεθούν να έχουν καρκίνο του προστάτη το 2012 σε σύγκριση με το 1998 δεν είναι κατ’ ανάγκην επειδή περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη. Είναι στην πραγματικότητα πιθανό ότι έχουμε γίνει καλύτεροι στην διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Είναι επίσης αλήθεια η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη γίνεται νωρίτερα στους άνδρες που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο, λόγω προδιάθεσης, σύμφωνα με τους παράγοντες που αναφέρονται πιό πάνω..

Τίθενται 2 βασικά ερωτήματα.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινήσει η έγκαιρη διάγνωση;

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για την PSA και DRE;

Η απόφαση να υποβληθεί σε εξέταση PSA θα πρέπει να είναι μια κοινή απόφαση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού του που βασίζεται στις πληροφορίες απο το ιστορικό και την φυσική εξέταση από τον Ουρολόγο. Μια εξέταση PSA, ως τιμή αναφοράς για το μέλλον είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γύρω στο 40ο έτος της ηλικίας του άνδρα, ενώ έχουν προταθεί δίαφοροι τρόποι αξιολόγησης για την συχνότητα των επόμενων εξετάσεων. Μια εξέταση μετά από διάστημα  8 χρόνων μπορεί να είναι αρκετή σε άνδρες με αρχικά επίπεδα PSA περίπου 1 ng / ml, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ο έλεγχος θα πρέπει να είναι πιο εντατικός. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την εξέταση PSA, μπορούν να προσφέρουν μεγάλα ποσοστά σιγουριάς σχετικά με την ύπαρξη ή όχι καρκίνου του προστάτη.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη για έλεγχο για καρκίνο του προστάτη πρέπει να εξατομικευθεί με συνεργασία του Ουρολόγου και του άνδρα, μετά απο την κατάλληλη ενημέρωση του ασθενή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.