Ένα ταξίδι στην τεμπελοχώρα!!!

Ένα ταξίδι στην τεμπελοχώρα!!! Facebooktwitterpinterest

Η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ δυνατό μέσο που μάλιστα χρησιμοποιείται από τους διαφημιστές και τις εταιρίες για να περνάνε τα μηνύματά τους αλλά και να δημιουργούν καταναλωτικές ανάγκες με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας τους. Εμάς σε αυτές τις γραμμές μας αφορά το «target group» (ομάδα στόχευσης ίσως στα ελληνικά) που λέγεται παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Εάν προσέξετε τα σαββατοκύριακα νωρίς το πρωί, τις ώρες που προβάλλονται κινούμενα σχέδια και οι παιδικές εκπομπές, τα πιτσιρίκια μας είναι καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση. Εκεί ακριβώς υπάρχουν άφθονες διαφημιστικές σφήνες με αποκλειστικό στόχο αποδέκτη τα παιδιά. Τα τρόφιμα που διαφημίζονται εκείνες τις ώρες είναι σοκολατένια δημητριακά, γαριδάκια, γκοφρέτες, κρουασάν, γάλα με κακάο και ότι άλλο που θα βάλει ο νους και δεν είναι κατάλληλο για την σωστή διατροφή του παιδιού μας. Εάν λάβετε υπ’ όψιν σας την δύναμη του μέσου αλλά και το πλήθος των επαναλήψεων μπορείτε να υπολογίσετε ότι ένα παιδί δέχεται χιλιάδες λάθος ερεθίσματα στην διάρκεια ενός έτους.

Τι μπορούμε να κάνουμε οι γονείς για να προστατευτούμε;… ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν να κλείσουμε την τηλεόραση αφού έτσι το παιδί θα αναζητήσει το παιχνίδι δηλαδή την κίνηση και θα δεχθεί σωστές επιρροές από γονείς και  σχολείο. Όμως την πραγματικότητα ίσως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε τον χρόνο τηλεόρασης στο ελάχιστο και όταν θα είναι μπροστά στην τηλεόραση να του προτείνουμε το καλύτερο πρόγραμμα γι’αυτό.

Θα μου πείτε, και με το δίκιο σας, υπάρχουν προγράμματα στην τηλεόραση που μαθαίνουν στα παιδιά να ασκούνται και να τρώνε φρούτα και λαχανικά;;; …και όμως υπάρχουν. Εδώ και κάποια χρόνια ξεκίνησε να προβάλλετε στην τηλεόραση ένα πρόγραμμα που λέγεται τεμπελοχώρα ή lazytown.

Προβαλλόταν από συνδρομητικό κανάλι και τον τελευταίο χρόνο παίζετε σε ιδιωτικό ανοιχτό κανάλι στις 09:15 κάθε σαβ/κο καθώς κυκλοφορεί και σε dvd στα βιντεοκλάμπ. Πρόκειται για μια πολύ χαριτωμένη σειρά επεισοδίων για παιδιά νηπιακής ηλικίας και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Το στόρι εξελίσσεται στην τεμπελοχώρα ( από εκεί και ο τίτλος), με τον Σπορτακους, ένα ήρωα ντυμένο με μπλε φόρμες που τρώει μόνο λαχανικά και φρούτα για να παίρνει ενέργεια και να κάνει οτιδήποτε απλό με έναν δικό του ακροβατικό τρόπο. Η Στέφανι είναι ένα κοριτσάκι με ροζ μαλλιά που είναι φίλη με τον Σπόρτακους και της αρέσει ο χορός και η κίνηση. Οι κάτοικοι της τεμπελοχώρας περιορίζονται σε 2 ενήλικες και 4 παιδιά που είναι κούκλες. Το κάθε παιδί έχει εκτός από την παιδική διάθεση και την καλοσύνη (που οφείλει να έχει ένα παιδί, ένα ελάττωμα. Το πρώτο τρώει πολλά γλυκά, το δεύτερο τα θεωρεί όλα δικά του, το τρίτο κάνει συνέχεια ζαβολιές και το τέταρτο παίζει όλη την ημέρα βιντεοπαιχνίδια. Η αποστολή του Sportacus και της Στέφανι είναι να παροτρύνουν τα παιδιά να κινούνται, να τρώνε υγιεινά και να αποκτούνε καλές συνήθειες με ένα πολύ έξυπνο, όμορφο και διασκευαστικό τρόπο. Ξεχάσαμε τον κακό της ιστορίας που είναι ο Ρόμπι Ρόττεν που ζει κάτω από την τεμπελοχώρα, λατρεύει τα γλυκά και την ξάπλα και προσπαθεί με τις μεταμφιέσεις του να ξεγελάει τα παιδιά ώστε να τον ακολουθούν στις κακές συνήθειές του.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από την Ισλανδία, επιμελείται ο Μαγνκους Σέβινγκ που δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστή Σπόρτακους. Ο δημιουργός ήταν πρωταθλητής γυμναστικής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για χρόνια, και η ιδέα της εκπομπής του μείωσε τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην χώρα του. Το πρόγραμμα έχει μεταγλωττιστεί και προβληθεί σε πολλές χώρες με μεγάλη επιτυχία επηρεάζοντας τις συνήθειες (διατροφικές και μη) θετικά πολλών παιδιών.

Γι’ αυτό λοιπόν επειδή μπορεί να υπάρχει και καλή τηλεόραση …ανακαλύψτε την τεμπελοχώρα .

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.