Πρωτεΐνες: Για Μυϊκή Μάζα και Ανάκτηση Δυνάμεων

Πρωτεΐνες: Για Μυϊκή Μάζα και Ανάκτηση Δυνάμεων Facebooktwitterpinterest

Πρωτεΐνες: Για Μυϊκή Μάζα και Ανάκτηση ΔυνάμεωνΟι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την ανάκτηση δυνάμεων την ανάπτυξη, και την αύξηση των κυττάρων στο σώμα σας. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, οι μύες σας καταπονούνται και υφίστανται ελαφρά βλάβη. Γι’ αυτόν το λόγο, το σώμα σας νιώθει ξεχωριστή ανάγκη για επιπλέον πρωτεΐνη μετά από μια προπόνηση. Λαμβάνοντας πρωτεΐνη μετά από μια προπόνηση, οι μύες σας έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κανονική τους κατάσταση και να «χτίσουν» επιπλέον μάζα.
Πόσες λοιπόν πρωτείνες χρειάζεστε;
Ένας αθλητής μυϊκής προσπάθειας χρειάζεται τουλάχιστον 1,5 γρ πρωτεΐνη την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρος. Για παράδειγμα, αν ζυγίζετε 80 κιλά, τότε χρειάζεστε τουλάχιστον 80X1,5= 120 γρ. πρωτεΐνη. Εάν ο στόχος σας είναι η αύξηση, τότε χρειάζεστε σίγουρα 2 γρ πρωτεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους. Εάν είστε ευχαριστημένοι με την τωρινή μυϊκή μάζα σας και θέλετε απλώς να τη διατηρήσετε, τότε μπορείτε να αρκεστείτε σε 1,5 γρ πρωτεΐνη ανά κιλό σωματικού βάρους. Έτσι, αποφασίστε πρώτα αν θέλετε να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα σας ή απλώς να διατηρήσετε αυτή που έχετε. Ύστερα, μπορείτε να σκεφτείτε πόση ακριβώς πρωτείνη χρειάζεστε κάθε ημέρα.
Πηγές πρωτεΐνης
Μπορείτε να λάβετε πρωτεΐνη από διάφορες πηγές της καθημερινής διατροφής σας όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέας, κτλπ . Η πρωτεΐνη στη διατροφή σας μπορεί να έχει είτε ζωική είτε φυτική προέλευση.

Ζωικές πρωτεΐνες

γάλα
τυρί
αυγά
κόκκινο κρέας
ψάρι
κοτόπουλο
γαλοπούλα

Φυτικές πρωτεΐνες

Ξηροί καρποί
όσπρια
φασόλια σόγιας
φασολάκια
προϊόντα δημητριακών
ψωμί ολικής άλεσεως
πατάτες

Να λαμβάνετε την πρωτεΐνη τη σωστή στιγμή.
Θα πρέπει να φροντίσετε να παίρνετε την πρωτεΐνη σας τη σωστή στιγμή. Είναι καλύτερο να κατανείμετε την ημερήσια απαίτηση σας σε πρωτεΐνη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν κατανείμετε τη λήψη πρωτεΐνης σε όσο το δυνατό περισσότερα γεύματα, τότε το σώμα σας θα λαμβάνει μια συνεχή ροή «θεμελίων λίθων» και θα έχει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να τους χρησιμοποιήσει.
Για καλύτερα αποτελέσματα, να παίρνετε μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης κάθε 3 ώρες. Το σώμα σας μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 30 γρ πρωτεΐνης σε διάστημα 3 ωρών. Μπορείτε να αποθηκεύσετε μια ελάχιστη ποσότητα πρωτεΐνης στο συκώτι σας αλλά η επιπλέον θα μετατραπεί σε λίπος. Γι’ αυτό προσέξτε!
πηγη:bodybuilding4u.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.