Γνωρίζετε για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας;

Γνωρίζετε για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας; Facebooktwitterpinterest

Oι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της μαστίχας και του μαστιχέλαιου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Πολλοί είναι οι αρχαίοι συγγραφείς που αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας.

Για παράδειγμα, ο Μάρκελος Εμπειρικός (4ος-5ος αιώνας π.Χ.) δίνει συνταγή για φλόγωση του στομάχου, των εντέρων και του συκωτιού. Ο Ορειβάσιος Σαρδηνίας (4ος αιώνας π.Χ.) αναφέρει ότι η μαστίχα είναι φάρμακο για την ουροδόχο κύστη και το στομάχι.
Κλινικά, η μαστίχα έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση του γαστρικού και του δωδεκαδαχτυλικού έλκους. Eίναι πλέον ευρέως αποδεκτό πως κύρια αιτία της νόσου αποτελεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (helicobacter pylori) το οποίο ζει κάτω από το γαστρεντερικό βλεννογόνο στο 90 % των ασθενών που πάσχουν από δωδεκαδαχτυλικό έλκος και στο 60% όσων πάσχουν από γαστρικό έλκος.
Η μαστίχα είναι ικανή να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ακόμα και αν καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες -1 γραμμάριο- ημερησίως επί 2 εβδομάδες. Οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και διεξήγαγαν μελέτη στο Νοσοκομείο του Νότιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας. Σκοπός της έρευνας ήταν να αξιολογηθεί η αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας απέναντι στο ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού( H. Pylori). Η φυσική μαστίχα είναι ικανή να αναστείλει την ανάπτυξη του συγκεκριμένου βακτηρίου προκαλώντας μεταβολές στην κυτταρική δομή του μικροοργανισμού.Τα συμπεράσματα λοιπόν, της μελέτης δικαιολογούν απόλυτα τον χαρακτηρισμό της μαστίχας ως λειτουργικό τρόφιμο.
Η συστηματική κατανάλωση μαστίχας , στην ανεπεξέργαστη μορφή της μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού σωλήνα.
Τα τελευταία χρόνια η μαστίχα χρησιμοποιείται και για άλλους θεραπευτικούς σκοπούς όπως:
• Δυσπεψία
• Κακοσμία στόματος
• Έλκη του στόματος
• Στοματικές λοιμώξεις (στοματίτιδες)
• Ουλίτιδα και τερηδόνα

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.