Στυτική Δυσλειτουργία

Facebooktwitterpinterest

Στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία στύσης ή η αδυναμία να διατηρηθεί η στύση.Όλοι οι άντρες έχουν περιστασιακά δυσκολίες και αυτό είναι φυσιολογικό. Αν όμως η δυσκολία επιμένει μπορεί να επιδεικνύει ένα φυσικό αίτιο και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.

Παρότι η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει τόσο τον άντρα όσο και τη σύντροφο και μπορεί να βλάψει τη σχέση, μόνο 1 στους 10 άνδρες αναζητά ιατρική βοήθεια.
Tα αίτια μπορεί να είναι σωματικά είτε ψυχολογικά ή και ο συνδυασμός τους. Αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη μπορεί να αποτελούν αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας, και μπορούν να αντανακλούν τις δυσκολίες στη σχέση και το φόβο της σεξουαλικής αποτυχίας. Μπορεί η στυτική δυσλειτουργία να αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργεια των αντικαταθλιπτικών ή των αντιυπερτασικών. Η κόπωση, η μέθη, το κάπνισμα επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Στους μεγαλύτερους άνδρες έχει συνήθως σωματικά αίτια, όπως νόσος των αγγείων (αθηροσκλήρυνση). Μπορεί τα νεύρα της περιοχές να τραυματιστούν κατά τις χειρουργικές επεμβάσεις του προστάτη.(μερική και ριζική προστατεκτομή). Νευροπάθεια παρατηρείται και στη σκλήρυνση κατά πλάκας ή το διαβήτη. Σπάνια ορμονικές διαταραχές όπως χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να ενοχοποιούνται. Ξαφνική και διακεκομμένη στυτική δυσλειτουργία μάλλον οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, ενώ μια στυτική δυσλειτουργία που εγκαθίσταται σταδιακά και επιμένει είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε φυσικά αίτια. Επίσης ύπαρξη πρωινών στύσεων υποδηλώνουν ότι το πρόβλημα είναι μάλλον ψυχολογικό, ενώ αν λείπουν μάλλον σωματικό.
Ο γιατρός αφού λάβει υπόψιν όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη λήψη ιστορικού (πρωινές στύσεις, λήψη φαρμάκων) μπορεί να ζητήσει κάποιες εξετάσεις όπως μετρήσεις ορμονών και doppler υπερηχογράφημα των αγγείων της περιοχής. Αν τα αγγεία της περιοχής είναι στενωμένα μπορεί να αποκατασταθεί η ροή με χειρουργικές μεθόδους. Μπορεί να αλλάξει κάποια φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, να προάγει τον έλεγχο του διαβήτη ή να προτείνει αλλαγές τρόπου ζωής. Μπορεί να συστηθεί σεξουαλική θεραπεία ή και ψυχοθεραπεία και θεραπεία ζεύγους αν η αιτία φαίνεται να είναι ψυχολογική. Τέλος, όταν η αιτία είναι μη θεραπεύσιμη, μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα που βελτιώνουν την στυτική λειτουργία, όπως η σιλνενταφίλη και άλλα αυτής της κατηγορίας.
http://www.healthpages.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.