Η ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η ηπατίτιδα;

Η ηπατίτιδα είναι φλεγμονή στο συκώτι και συνήθως προκαλείται από ιό. Υπάρχουν πέντε ιοί που προσβάλλουν το συκώτι προκαλώντας ηπατίτιδα, οι οποίοι συνδέονται με την ηπατίτιδα Α, Β, C, D και Ε. Μόνο οι δύο πρώτοι προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού.

Η ηπατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως οι παρενέργειες φαρμάκων και οι επιπλοκές άλλων ιογενών λοιμώξεων, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση.

Η ηπατίτιδα Α μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε και εμφανίζεται είτε με τη μορφή μεμονωμένων περιστατικών είτε με τη μορφή επιδημίας. Ο ιός της ηπατίτιδας Α απαντάται στα κόπρανα μολυσμένων ατόμων και μπορεί να μεταδοθεί άμεσα από άτομο σε άτομο ή μέσω νερού ή τροφής που έχει μολυνθεί με τον ιό. Μεταδίδεται εύκολα αν τα χέρια δεν πλένονται μετά την αλλαγή πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας.

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με διαφορετικό τρόπο από την Α. Στους συνηθέστερους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνονται η επαφή των υγρών του σώματος (για παράδειγμα, από μια γυναίκα προς το μωρό της κατά τον τοκετό) και η κοινή χρήση μολυσμένης βελόνας (για παράδειγμα, σε ναρκομανείς ή σε καταστήματα που κάνουν τατουάζ). Δεν μεταδίδεται με το φτέρνισμα, το βήχα, το αγκάλιασμα ή τη χρήση των ίδιων πιάτων και μαχαιροπίρουνων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 250.000 φορείς της ηπατίτιδας Β. Η νόσος παρατηρείται κυρίως σε νεαρά άτομα και μεταδίδεται μέσω της ερωτικής επαφής χωρίς προφυλακτικό. Ο αριθμός των βρεφών που γεννιούνται με ηπατίτιδα Β έχει πτωτικές τάσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανίχνευση της νόσου στις εγκύους. Αν διαπιστωθεί ότι είναι φορείς, τα μωρά τους εμβολιάζονται μόλις γεννηθούν.

Η ηπατίτιδα Α είναι συνήθως ήπια και σπάνια προκαλεί μόνιμη ηπατική βλάβη. Αντίθετα, η ηπατίτιδα Β μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ηπατικές βλάβες και χρόνια ηπατοπάθεια, ειδικά αν η λοίμωξη έχει προσβάλει το άτομο κατά τη βρεφική ή νηπιακή ηλικία. Συνήθως, η νόσος είναι χρόνια. Η χρόνια ηπατίτιδα Β είναι ένα από τα βασικά αίτια καρκίνου του ήπατος στους ενηλίκους. Οι ηπατίτιδες D και Ε είναι σπανιότερες. Όλες οι ηπατίτιδες διαγιγνώσκονται με εξέταση αίματος.

Περισσότερα στο mother.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.