Δυσκοιλιότητα και Διατροφή

Γιατί πονάει η κοιλιά μου Facebooktwitterpinterest

Δυσκοιλιότητα θεωρείται η μείωση της συχνότητας των κενώσεων σε λιγότερο απο τρείς φορές την εβδομάδα λόγω αργών ή ακανόνιστων κινήσεων του χονδρού εντέρου ενω τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του προβληματος είναι η αίσθηση φουσκώματος, πόνος στην κοιλιακή χώρα και στομαχική πίεση. Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα η δυσκοιλιότητα επηρεάζει ένα στα εφτά άτομα ενω είναι συνηθέστερο στις γυναίκες και στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι οξείας «περιστασιακής» ή χρόνιας μορφής. Η περιστασιακή δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, αλλαγή περιβάλλοντος, ψυχολογικούς παράγοντες όπως άγχος, κάποια φαρμακευτική αγωγή ή τέλος σε ορμονικές διαταραχές όπως η εγκυμωσύνη και η εμμηνόπαυση. Εν αντιθέση, η χρόνια μορφή δυσκοιλιότητας μπορεί να προκληθεί απο κάποια ασθένεια ή απο καποια χρόνια φαρμακευτική αγωγή.

Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο εάν οι διατροφικές αλλαγές δεν αποφέρουν τα θεμιτά αποτελέσματα. Διατροφικά, η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με την άφθονη κατανάλωση φυτικών ινών κυρίως απο όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Τα όσπρια θα πρέπει να καταναλώνωνται 2-3 φορές την εβδομάδα ενώ θα πρέπει να γίνεται ημερήσια κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας τα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται με την φλούδα τους και να προτιμούνται κυρίως μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα, φράουλες, δαμάσκηνα, σύκα και ακτινίδια. Απο λαχανικά να προτιμούνται κυρίως μπρόκολα, κουνουπίδια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, ραπανάκια, μπάμιες, χόρτα, πατάτες με τη φλούδα και αρακάς. Εκτός απο τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, καλή πηγή φυτικών ινών είναι τα προιόντα ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί, ανεπεξέργαστα δημητριακά) και το καστανό ρύζι και θα πρέπει να καταναλώνονται σε συχνή βάση.

Έρευνες υποστηρίζουν οτι η κατανάλωση μελιού βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας λόγω της περιεκτικότητας του σε πρεβιοτικά (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνη). Ο βασιλικός είναι επίσης ένα βότανο που μπορεί να αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου και μπορεί να καταναλωθεί είτε σε σαλάτες είται σαν ρόφιμα τσαγιού. Ευεργετικές ιδιότητες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας έχει και το ελαιόλαδο και θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στο καθημερινό μας διατροφολόγιο.

Σημαντικό στοιχέίο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι και η αυξημένη κατανάλωση υγρών και ειδικά νερού (μέχρι 2 λίτρα ημερησίως) ενώ θα πρέπει να ενταχθεί και στο πρόγραμμα καθημέρινα ήπιας μορφής άσκηση όπως το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο και το ποδήλατο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και για αυτό ακόμα και 20 – 30 λεπτά περπάτημα ή μέσης έντασης και διάρκειας άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην κινητικότητα του εντέρου.

Γενικά για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας θα πρέπει να γίνεται κατάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως ανεπεξέργαστα δημητριακά, καστανό ρύζι και ζυμαρικά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Επίσης θα πρέπει να καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες νερού (2L) ενω η άσκηση ηπίας μορφής θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, κρεατικών,τροφίμων πλούσιων σε ζάκχαρα, αλαντικών, αλκοόλ μπορεί να επιφέρει χειροτέρευση της δυσκοιλιότητας και θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα συμπληρώματα σιδήρου για όσους τα λαμβάνουν μπορεί να προκαλέσουν έντονη δυσκοιλιότητα και ίσως να πρέπει να μειωθεί/τερματιστεί η χρήση τους (με συμβουλή ιατρού).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.