Διατροφή και εγκυμοσύνη

Facebooktwitterpinterest

Μετά από συνεχείς και μακροχρόνιες έρευνες, έχει διαπιστιθεί ότι οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού της.
Αν οι διατροφικές συνήθειες της μέλλουσας μητέρας ήταν σωστές προ εγκυμοσύνης, δε θα χρειαστεί να τις αλλάξει κατά πολύ, αν όμως η διατροφή της δεν πληρούσε τις απαραίτητες προυποθέσεις , τώρα είναι η ευκαιρία να ξεκινήσει μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή εφ όρου ζωής.
Η έγκυος θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλη ποικιλία τροφίμων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και να λαμβάνει συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, υπο την καθοδήγηση πάντα του γιατρού της. Είναι βασικό για τη μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει, ότι η ανεπαρκής και μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οστών, των δοντιών καθώς και στο βάρος του εμβρύου. Η ποιότητα της τροφής είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης και του τοκετού και όχι η ποσότητα. Εξάλλου η θεωρεία ότι η «γυναίκα πρέπει να τρώει για δύο την περίοδο αυτή» έχει καταρριφθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να γίνεται σταδιακά, περίπου 1 κιλό το μήνα.
Διατροφικές συμβουλές
Πρωτείνες: Οι πρωτείνες αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή θρεπτικών συστατικών για την έγκυο. Βοηθούν στην ανάπτυξη και το σχηματιμό των ιστών του σώματός της αλλά και του αναπτυσσόμενου εμβρύου, του πλακούντα, του αμνιακού υγρού αλλά και στην παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται η λήψη περίπου 60gr πρωτεινών ημερησίως. Στις τροφές αυτές κατατάσσονται το άπαχο κρέας, τα αβγά, το ψάρι, τα τυριά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες είναι σημαντική πηγή ενέργειας για τη μέλλουσα μητέρα αλλά και για το έμβρυο και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ημερησίων προσλαμβανόμενων θερμίδων της εγκύου. Υπάρχουν οι τύποι σακχάρων, τα απλά όπως γλυκόζη [μέλι, ζάχαρη, φρουτοχυμοί] και τα σύνθετα σάκχαρα όπως όσπρια, λαχανικά, πατάτες,καρώτα και γάλα.
Λίπη: Θα ήταν ωφέλιμο να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε λιπαρά, όπως παγωτά, γλυκά, τηγανιτά και να καταναλώνονται τροφές όπως ωμό βούτυρο και ελαιόλαδο που είναι πιο εύπεπτα και πλούσια σε βηταμίνες A και D.
Βιταμίνες: Οι βιταμίνες έχουν ύψιστη σημασία για το ημερήσιο διαιτολόγιο της εγκύου, αφού είναι οργανικές ουσίες που προασπίζουν την υγεία και περιέχονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά.
Σίδηρος: Η μεγάλη αύξηση του όγκου του αίματος, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο. Η λήψη συμπληρώματος σιδήρου συνιστάται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αφού το έμβρυο παίρνει σίδηρο από τον οργανισμό της μητέρας, το αποθηκευεί στο συκώτι του και το χρησιμοποιεί κατά τη διάρκεια του θυλασμού. Το σίδηρο το βρίσκουμε στα όσπρια, στους ξηρούς καρκούς, στα σύκα και στο συκώτι.
Ασβέστιο: Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό οστών και δοντιών του εμβρύου που σχηματίζονται μεταξύ της 4ης και 6ης εβδομάδας κύησης . Το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προιόντα, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στα αυγά, τα λαχανικά και σε προιόντα σόγιας.
Καφείνη: Η λήψη καφείνης πρέπει να ελαχιστοποιείτε ή ακόμα καλύτερα να αποφεύγεται τελέιως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι έχει την ικανότητα να διαπερνά εύκολα τον πλακούντα, να επιδρά στον καρδιακό ρυθμό και στην αναπνοή του εμβρύου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.