Πώς μπορώ να αυξήσω την καλή χοληστερίνη;

Facebooktwitterpinterest

Η χοληστερόλη του οργανισμού μας είναι μια ουσία που είναι απαραίτητη για τη ζωή μας. Κυκλοφορεί στο αίμα μας υπό μορφή σωματιδίων που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Αν η χοληστερόλη είναι σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, τότε αυτό το περίσσευμα επικάθεται και εισχωρεί στα τοιχώματα των αγγείων μας και δημιουργείται η ονομαζόμενη Αθηρωματική Πλάκα, η οποία ως γνωστό ευθύνεται για τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η χοληστερόλη του αίματος δεν είναι όμως όλη βλαπτική. Βλάβη προκαλεί η «κακή» ή LDL χοληστερόλη, που μεταφέρουν ορισμένες λιποπρωτεΐνες που ονομάζονται χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες LDL. Μια άλλη ποσότητα από τη χοληστερίνη βρίσκεται σε λιποπρωτεΐνες που ονομάζονται υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες ΗDL και είναι γνωστή σε όλους μας ως «καλή» χοληστερόλη. Η ΗDL έχει σαν σκοπό να «συλλέγει» και να «απομακρύνει» τη χοληστερόλη που επικάθεται στα αγγεία μας και έτσι μας προστατεύει. Άρα όσο περισσότερη είναι η «καλή» χοληστερόλη που έχει κάποιος τόσο περιορίζεται η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιας μορφής καρδιαγγειακό επεισόδιο. Αντίστροφα όταν η «καλή» χοληστερόλη είναι κάτω από 40 mg% για τους άνδρες ή κάτω από 50 mg% για τις γυναίκες τόσο αυξάνεται περισσότερο ο κίνδυνος να συμβεί ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο. Ευτυχώς τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης μπορούν σχετικά εύκολα να ανέβουν:
• με τη διακοπή της κακής συνήθειας του καπνίσματος
• με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ή άσκησης ( όπως το γρήγορο περπάτημα για 30-40 λεπτά κάθε ημέρα τουλάχιστον)
• με την απώλεια σωματικού βάρους σε υπέρβαρα άτομα
• με την κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ (2-3 ποτηράκια κόκκινο κρασί ημερησίως για τους άνδρες και 1-2 ποτηράκια για τις γυναίκες)
• με την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής
• με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
• με την αποκλειστική χρήση ελαιολάδου στην Παρασκευή των φαγητών
• με τη λήψη κάποιων φαρμακευτικών ουσιών που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια του οργανισμού, βέβαια πάντα με εντολή γιατρού

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.