Κουραμπιές ή μελομακάρονο;

Κουραμπιές ή μελομακάρονο; Facebooktwitterpinterest

Πριν απ όλα θέλω να ευχηθώ σε όλους σας Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά κυρίως με υγεία και μετά με ότι επιθυμεί ο καθένας ατομικά.
Έθεσα αυτό το θέμα σήμερα επειδή έχω πάρει αρκετά μηνύματα από φίλους λόγω και των ημερών φυσικά και θα ήθελα να δώσω μια απάντηση. Τα δύο γλυκά δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στις θερμίδες. Ο κουραμπιές πιθανό να έχει λιγότερες θερμίδες ανά τεμάχιο, γύρω στις 120 με 130 παρά το ότι περιλαμβάνει άχνη ζάχαρη ενώ το μελομακάρονο έχει περίπου 150 θερμίδες ανά τεμάχιο. Όλα αυτά φυσικά είναι σχετικά και δεν μπορεί να δοθεί πολύ αξιόπιστη απάντηση αφού είναι σε σχέση τόσο με το βάρος του κάθε τεμαχίου αλλά και με την συνταγή που παρασκευάζεται το κάθε γλυκό.
Επομένως αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ των δυο γλυκισμάτων και εδώ θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι τα υλικά παρασκευής. Το ελαιόλαδο, το μέλι και τα καρύδια που χρησιμοποιούνται στα μελομακάρονα τα κάνουν πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση πάντα με τους κουραμπιέδες στους οποίους χρησιμοποιούνται βούτυρο και ζάχαρη. Το ελαιόλαδο από τα μελομακάρονα μας παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά ωφέλημα για τον οργανισμό μας, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Επίσης τα καρύδια που περιέχουν μας παρέχουν πολυακόρεστα λιπαρά που είναι απαραίτητα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Από την άλλη πλευρά οι κουραμπιέδες είναι χωρίς αμφιβολία πιο πλούσιοι σε κορεσμένα λιπαρά που είναι ανθυγιεινά.
Αυτό πάντως που θα ήθελα να σας τονίσω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται υπερβολή γιατί και τα δύο έχουν αυξημένο θερμιδικό φορτίο με αποτέλεσμα να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του σωματικού βάρους κατά την εορταστική περίοδο και επομένως στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.