Κεντρική ρήξη του τένοντα του δικέφαλου

Facebooktwitterpinterest

Η μακρά κεφαλή του δικέφαλου, η οποία διέρχεται μέσα από την άρθρωση του ώμου σε ορισμένες περιπτώσεις υφίσταται εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην περιοχή της δικεφαλικής αύλακας, οι οποίες μπορούν σε απλό τραυματισμό να οδηγήσουν σε ρήξη αυτού. Κλινικά η ρήξη φαίνεται από την ολίσθηση της μυϊκής γαστέρας περιφερικά και από το τυπικό κενό που ψηλαφάται κεντρικά. Η απώλεια της λειτουργικότητας είναι ελάχιστη, εν τούτοις όμως σε νεαρά άτομα συνιστάται η εγχειρητική διερεύνηση και επανακαθήλωση του τένοντα στη κορακοειδή απόφυση. Περιφερική ρήξη του τένοντα του δικέφαλου Ο κοινός περιφερικός τένοντας του δικέφαλου καταφύεται στο κερκιδικό όγκωμα. Παθαίνει ρήξη σπανιότερα από, ότι ο κεντρικός, στις περισσότερες φορές παθαίνει ρήξη λόγω μιας ξαφνικής μη αναμενόμενης βιαίας δράσης στον κεκαμένο αγκώνα.
Κλινική εικόνα:
Στον κεκαμένο αγκώνα φυσιολογικά ο τένοντας του δικέφαλου ψηλαφείται καλά, σε περίπτωση ρήξης ο τένοντας ούτε φαίνεται ούτε ψηλαφείται, ψηλαφείται μόνον η απονεύρωση του δικέφαλου.

Θεραπεία:
Σε αντίθεση με την κεντρική ρήξη του τένοντα του δικέφαλου στη περιφερική ρήξη υπάρχει πάντα ένδειξη εγχειρητικής διερεύνησης και επανακαθήλωσης του τένοντα στο κερκιδικό όγκωμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.