Λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου στον καρκίνο του θυρεοειδούς αδένα.

Cervical lymph node dissection in cancer of the thyroid gland. Facebooktwitterpinterest

Ο τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός είναι η χειρουργική επέμβαση που μπορεί να συνδυαστεί με την ολική θυρεοειδεκτομή προκειμένου να αντιμετωπιστεί χειρουργικά ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα.
Όταν διαγνωστεί καρκίνος θυρεοειδούς αδένα τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση ολικής θυρεοειδεκτομής. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως υπάρχει ανάγκη και καθαρισμού τραχηλικών λεμφαδένων, που παρουσιάζεται κυρίως στους ιστολογικούς τύπους του θηλώδους και μυελοειδούς καρκινώματος θυρεοειδούς αδένος.

Η ανάγκη αυτή μπορεί να φανεί προεγχειρητικά στον απεικονιστικό έλεγχο με υπερηχογράφημα τραχήλου. Το υπερηχογράφημα αυτό θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντα από έναν έμπειρο Ακτινολόγο στο συγκεκριμένο πεδίο. Εφόσον υπάρξει η υπερηχογραφική υποψία διηθημένων λεμφαδένων μπορούμε μέσω μιας παρακέντησης να επιβεβαιώσουμε το εύρημα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι τόσο χαρακτηριστική η υπερηχογραφική εικόνα διήθησης των λεμφαδένων που δεν χρειάζεται καν η παρακέντηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνδυάζουμε την ολική θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου.
Cervical lymph node dissection in cancer of the thyroid gland.
Ο λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου διακρίνεται σε:
1) Κεντρικό τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό και
2) Πλάγιο τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό

1)Κεντρικός τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός
Αφορά τους λεμφαδένες που βρίσκονται μεταξύ των κοινών καρωτίδων και περιλαμβάνει προτραχειακούς και παρατραχειακούς λεμφαδένες. Προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός με το καλύτερο δυνατό ογκολογικά αποτέλεσμα απαραίτητη είναι η παρασκευή και η διαφύλαξη της ανατομικής ακεραιότητας των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων αμφοτερόπλευρα, ενώ είναι υψίστης σημασίας η αναγνώριση και η διατήρηση των παραθυρεοειδών αδένων. Σε κάθε περίπτωση είναι αρκετά συχνή η ισχαιμία των παραθυρεοειδών αδένων μετά το χειρουργείο η οποία είναι συνήθως παροδική. Στο διάστημα αυτό και μέχρι να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων είναι επιβεβλημένη η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D στον ασθενή. Σε περίπτωση μόνιμης βλάβης πρέπει η υποκατάσταση ασβεστίου να γίνεται εφ’όρου ζωής.
2)Πλάγιος τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός
Αφορά τους λεμφαδένες επί τα εκτός των κοινών καρωτίδων. Διακρίνουμε τον δεξιό πλάγιο και τον αριστερό πλάγιο τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό.
Είναι αυτονόητο ότι ο πλάγιος τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός συμπληρώνει τον κεντρικό τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό στις περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς αδένα. Ο πλάγιος τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός είναι ένα πολύ λεπτό και ανατομικό χειρουργείο διότι πρέπει να προφυλαχθούν σημαντικά αγγεία και νεύρα της περιοχής.
Στο πλάγιο τραχηλικό διαμέρισμα πρέπει να προσεχθούν:
1) αγγειακά στελέχη:
α) η κοινή καρωτίδα και μετά το διχασμό της προς τα άνω η έσω και έξω καρωτίδα
β) η έσω σφαγίτιδα φλέβα (σε περιπτώσει διήθησης της μπορεί να αφαιρεθεί)
2) Λεμφαγγειακά στελέχη: o μείζων θωρακικός πόρος αριστερά και ο ελάσσων θωρακικός πόρος δεξιά, τρώση των οποίων δημιουργεί λεμφικό συρίγγιο, μια πολύ σημαντική επιπλοκή του λεμφαδενικού καθαρισμού στον τράχηλο, που ευτυχώς είναι εξαιρετικά σπάνια. Η αντιμετώπιση του λεμφικού συριγγίου είναι αρχικά συντηρητική (δίαιτα), και σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής επανεπέμβαση με στόχο την απολίνωση του τρωθέντος λεμφαγγειακού στελέχους.
3) Νεύρα:
1) πνευμονογαστρικό νεύρο
2) φρενικό νεύρο
3) βραχιόνιο πλέγμα
4) παραπληρωματικό νεύρο
5) υπογλώσσιο νεύρο
6) αισθητικοί κλάδοι του αυχενικού πλέγματος

Κακώσεις στα παραπάνω νεύρα μπορούν να επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στον ασθενή που εξαρτώνται από τη θέση και το είδος της κάκωσης. Σημαντική βοήθεια για την πιο ασφαλή διενέργεια των ανωτέρω χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί η χρήση νευροδιεγέρτη, η οποία μπορεί να δώσει πληροφορίες για την λειτουργική κατάσταση
των εξής νεύρων:

– παλίνδρομου λαρυγγικού
– πνευμονογαστρικού
– φρενικού
– βραχιονίου
– παραπληρωματικού
– υπογλωσσίου
Ο τραχηλικός λεμφαδενικός καθαρισμός στις περιπτώσεις καρκίνου θυρεοειδούς πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό με εμπειρία στο πεδίο αυτό (Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.