Διαταραχές της στύσης και μεταβολικό σύνδρομο

Facebooktwitterpinterest

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνολικής υγείας του ανθρώπου. Μεταβολές στον τρόπο ζωής, που περιλαμβάνουν ελάττωση του σωματικού βάρους, υιοθέτηση της μεσογειακού τύπου δίαιτας και περισσότερη σωματική άσκηση ασκούν ευεργετική επίδραση στη σεξουαλική υγεία του άνδρα.
Παρ’ όλη τη σχετική έλλειψη δεδομένων, ο υπογοναδισμός και οι διαταραχές της στύσης είναι επιδημιολογικά συνδεδεμένες με το μεταβολικό σύνδρομο και το διαβήτη τύπου 2. Γι’ αυτό, σε κάθε ασθενή με διαταραχές της στύσης πρέπει να διερευνώνται όλοι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, ώστε, όχι μόνο να βελτιώνεται η στυτική λειτουργία, αλλά να αποτρέπονται και τα καρδιαγγειακά συμβάντα.

Ο ρόλος της βαρδεναφίλης σε ασθενείς με διαταραχές της στύσης και συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμία και στεφανιαία νόσο, εμφανίζεται να είναι ευεργετικός, με δεδομένες την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και το χαμηλό ποσοστό ανεπιθύμητων ενεργειών. Η συγχορήγηση τεστοστερόνης – βαρδεναφίλης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, σε επιλεγμένες περιπτώσεις ανδρών με διαταραχές της στύσης και ελαττωμένη libido.

(Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΑΝΗΡ» της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας, Τόμος 11ος, Τεύχος 4ο, 10-11-12/2009)

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.