Υπερδιπλασιασμός κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στους απασχολούμενους του ελληνικού περιβάλλοντος

Facebooktwitterpinterest

Εισαγωγή: Θα γίνει προσπάθεια να εξετασθούν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα ελληνικά Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη παθογένεια.
Σκοπός: Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων ως προς την εκδήλωση μελανώματος στους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς λόγω της υπερέκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία καθώς και η ευρύτερη ευαισθητοποίηση του γενικού συνόλου.

Υλικό: Σε έρευνα που πραγματοποίησαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για τη δεκαετία 1988-1998 παρατηρήθηκε ότι για την περιοχή της Λάρισας οι περιπτώσεις μελανώματος από 1,36/100.000 ασθενείς το 1988 αυξήθηκαν σε 5,2/100.000 ασθενείς το 1998, ενώ αναφορικά με το επάγγελμα των ασθενών οι αγρότες αφορούσαν το 56,3%.
Επίσης, από στοιχεία του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης για τα έτη 2000 έως και 2005 προκύπτει ότι από τους ασθενείς του νοσοκομείου με διάγνωση μελανώματος το 24,95% (ένας στους τέσσερις) αφορά ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς κλπ). Μάλιστα το 1/3 αφορά ενεργό ως προς την εργασία πληθυσμό (έως 60 ετών), ενώ τα 2/3 συνταξιούχους (60 ετών και άνω).
Από στοιχεία του ίδιου νοσοκομείου που αφορούν μία άλλη κατηγορία καρκίνου του δέρματος –το επιθηλίωμα- για τα έτη 2000 έως και 2005 προκύπτει ότι από τους ασθενείς του νοσοκομείου με διάγνωση επιθηλιώματος το 49,15% (ένας στους δύο) είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Μάλιστα το 96,55% αυτών αφορά συνταξιούχους.

Αποτελέσματα – Συμπεράσματα:
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, κάθε μορφή καρκίνου του δέρματος που έχει διαγνωστεί εγκαίρως και έχει υποβληθεί στην κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να θεραπευτεί. Έτσι για το μελάνωμα και για τις άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, αν ανακαλυφθεί σε πρώιμο στάδιο, έχει πολλές πιθανότητες ίασης, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης, της ενημέρωσης και της έγκαιρης δερματολογικής εξέτασης, ιδιαίτερα των ανθρώπων εκείνων που η επαγγελματική τους ενασχόληση επιβάλλει πολύωρη έκθεσή τους στον ήλιο.
Σήμερα η πιθανότητα προσβολής είναι μία στις 100, ενώ το 1950 ήταν μια στις 2500. Κάθε, λοιπόν 10 έως 20 χρόνια ο αριθμός των νέων περιστατικών διπλασιάζεται. Επομένως επιβάλλεται η καθιέρωση προληπτικών δερματολογικών εξετάσεων από τον ΟΓΑ για τους ασφαλισμένους του καθώς και ειδική κάλυψη για όσους έχουν διάγνωση μελανώματος ή άλλων καρκίνων του δέρματος, ενώ προτείνουν συγκεκριμένη καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων κλπ. σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από την ηλιακή ακτινοβολία που πρέπει να λαμβάνουν κατά την άσκηση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Επίσης η καταγραφή 22.000 νέων κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος σε ετήσια βάση θα πρέπει να προκαλέσει το ανακλαστικό της πρόληψης στους επαγγελματίες και όχι μόνο. Η δε προστασία των παιδιών ηλικίας έως τριών ετών από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είναι επιβεβλημένη, αφού η ηλιοθεραπεία απαγορεύεται ρητώς για τις ηλικίες αυτές.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.