Κύστη κόκκυγος

Αλματώδης αύξηση της κύστης κόκκυγος σε νεαρές ηλικίες Facebooktwitterpinterest

Εμφανίζεται στην περιοχή του κόκκυγος (ουράς). Συνήθως δημιουργείται από είσοδο τριχών κάτω από το δέρμα, γύρω από τις οποίες ο οργανισμός δημιουργεί μια κύστη με σκοπό να τις απομονώσει (τριχοφωλεακή κύστη).

Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατάει χρόνια χωρίς έντονα συμπτώματα. Αν ψάξει κανείς προσεκτικά μπορεί να δει μια μικρή τρυπούλα στο δέρμα της μέσης γραμμής του σώματος και σπανιότερα λίγο πλάγια.

Μπορεί να είναι τελείως στεγνή ή πιέζοντας να βγάλει μια σταγόνα ορώδες υγρό, πύον ή αίμα. Αυτό είναι ένα συρίγγιο. Αν κανείς έχει τύχη, μπορεί να δει και τρίχα καρφωμένη μέσα στο συρίγγιο.

Η κύστη κόκκυγος μπορεί να υπάρχει και εκ γενετής, να μην περιέχει τρίχες και να κρύβεται για χρόνια μέχρι να κάνει φλεγμονή και να εμφανισθεί. Έχει δύο μορφές: την οξεία (με απόστημα) και τη χρόνια ( με συρίγγιο). Η ύπαρξη συριγγίου αποτρέπει το σχηματισμό αποστήματος, γιατί υπάρχει συνεχής παροχέτευση (άδειασμα) των υγρών. Το φράξιμο του συριγγίου μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα.

Όταν εκδηλώνεται με απόστημα του κόκκυγος (πρήξιμο, ερυθρότητα, πόνο, πυρετό) τότε απαιτεί άμεση χειρουργική διάνοιξη. Αν χειρουργικά αφαιρεθεί και η κύστη μαζί με το πύον, τότε η κύστη κόκκυγος οριστικά θεραπεύεται. Αν απλώς γίνει μια τομή και ανοιχθεί το απόστημα, ή ανοίξει από μόνο του, τότε θεραπεύεται η φλεγμονή αλλά παραμένουν ένα ή περισσότερα συρίγγια που επικοινωνούν κάτω από το δέρμα με την κύστη, πυορροώντας κατά καιρούς. Τότε απαιτείται νέα επέμβαση για οριστική θεραπεία.

Μετά την επέμβαση η τρύπα που απομένει δεν ράβεται, αλλά αφήνεται να επουλωθεί σιγά-σιγά με τακτικές αλλαγές.Θα χρειασθεί τόσο περισσότερο χρόνο, όσο μεγαλύτερη είναι, κατά μέσο όρο 1-1.5 μήνα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.