Το καλοκαίρι και η διατροφή του παιδιού

Facebooktwitterpinterest

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και πολλοί γονείς με τα παιδιά τους είναι ήδη σε διακοπές. Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους ίδιους να χαρούν τα μικρά τους, να παίξουν μαζί τους, να τους μάθουν πράγματα και γιατί όχι και να τα μυήσουν στις αρχές της υγιεινής διατροφής.

Ας δούμε μαζί μερικές πρακτικές συμβουλές.

Αν δεν το κατορθώσαμε όλη τη χρονιά τουλάχιστον ας το προσπαθήσουμε το καλοκαίρι να προσφέρουμε στο παιδί μας τα 3 κύρια γεύματα, δηλαδή το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο και 2 με 3 ενδιάμεσα σνακς. Φροντίζουμε τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά και κυρίως θρεπτικά. Αποφεύγουμε τα πολύ βαριά φαγητά όπως είναι τα τηγανητά και τα πικάντικα καθώς η ζέστη καθυστερεί την κένωση του στομάχου και εντείνει τη δυσφορία.
Μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι πρέπει να τρώει καθημερινά ένα πλήρες πρωινό όπως για παράδειγμα γάλα με δημητριακά ή γιαούρτι και ένα χυμό φρούτου ή 1 φρούτο που θα του δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια για τις δραστηριότητες του.
Κάνουμε τώρα πιο συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια να τους δώσουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που είναι νόστιμα και εν αφθονία.
Ενδιάμεσα στα κύρια γεύματα το παιδί χρειάζεται να τρώει σνακ. Φροντίζουμε λοιπόν να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως ψωμί με τυρί με λίγα λιπαρά, φρουτοσαλάτα, σπιτικό κέικ, γιαούρτι με δημητριακά, τοστ και άλλες υγιεινές επιλογές.
Φροντίστε να ακολουθείτε όλοι στην οικογένεια αυτές τις συνήθειες και για να γίνει αυτό επιβάλλετε να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας. Δώστε εσείς το παράδειγμα. Παιδιά που τρώνε ταυτόχρονα με τους γονείς τους έχουν καλύτερη διατροφή. Έτσι βλέπουν ότι τρώμε πάντα την σαλάτα μας, το φρούτο μας, τρώμε καθιστοί και απολαμβάνουμε το φαγητό της οικογένειας με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.
Δεν αγοράζουμε καθόλου αυτή την περίοδο σνακ εμπορίου όπως πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, σοκολάτες καραμέλες γλειφιτζούρια και άλλες ανθυγιεινές λιχουδιές καθώς τα περισσότερα υστερούν σε θρεπτικά συστατικά και είναι βεβαρημένα με πρόσθετα όπως χρώματα και συντηρητικά.
Τέλος μη χάνετε χρόνο τώρα που είναι η ευκαιρία να κάνετε δραστηριότητες που δεν είχατε το χρόνο να κάνετε μέσα στο χειμώνα. Δραστηριότητες τέτοιες που να γυμνάζουν το παιδί και να του δημιουργούν πνεύμα ομαδικότητας και συμμετοχής. Δώστε εσείς όμως πρώτοι το καλό παράδειγμα σαν γονείς.

Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι η αύξηση στη θερμοκρασία και ιδιαίτερα ένας πιθανός καύσωνας μπορεί εύκολα να αφυδατώσουν το παιδί μας. Τα παιδιά από μόνα τους μπορεί να μη ζητήσουν νερό και άλλα υγρά σε επαρκή ποσότητα και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που τα κατατάσσουμε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Θα πρέπει λοιπόν να τους προσφέρουμε υγρά και νερό (νερό κυρίως) αρκετά συχνά στη διάρκεια της ημέρας. Ένας καλός και αξιόπιστος δείκτης ότι το παιδί είναι σωστά ενυδατωμένο είναι όταν ουρεί να έχει ανοιχτόχρωμα ούρα.

Επίσης απαιτείτε πολύ μεγάλη προσοχή σε τροφές που μπορεί να έχουν αλλοιωθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες όπως το γάλα, το γιαούρτι, το κρέας, τα παγωτά κλπ.

Το καλοκαίρι λοιπόν είναι μια χρυσή ευκαιρία για να αρχίσουν τα παιδιά να αποδέχονται και να υιοθετούν νέες γεύσεις, να βιώνουν από πιο κοντά το παράδειγμα των γονιών τους, και να θέτουν σωστές βάσεις για τη μετέπειτα διατροφή και την υγεία τους. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουμε το ζωντανό παράδειγμα εμείς οι ίδιοι.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.