23ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ

Facebooktwitterpinterest

Σημαντικές είναι οι εφαρμογές της σύγχρονης Γενετικής Επιστήμης στη φροντίδα της στοματικής αλλά και γενικής υγείας του παιδιού. Η γονιδιακή διάγνωση αλλά και ο ρόλος των βλαστοκυττάρων στις περιπτώσεις έλλειψης δοντιών, δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Σε αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα θα γίνει αναφορά στην διάρκεια του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παιδοδοντιατρικής (International Association of Paediatric Dentistry) που διοργανώνεται στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, από την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία (15-18 Ιουνίου 2011).

Η Καθηγήτρια Irma Thesleff (Φιλανδία) θα μιλήσει για τη συμβολή της γονιδιακής διάγνωσης σε καταστάσεις όπως η συγγενής έλλειψη δοντιών, η οποία μπορεί να αποτελεί εκδήλωση του συνδρόμου της εξωδερμικής δυσπλασίας. Ο Επικ. Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Michigan (ΗΠΑ), κ. Πέτρος Παπαγεράκης, θα μιλήσει για τον ρόλο των βλαστοκυττάρων στην αντιμετώπιση της έλλειψης δοντιών. Η έρευνα στον τομέα αυτό είναι πολλά υποσχόμενη για την δημιουργία δοντιών αλλά δεν υπάρχει καμία πρακτική εφαρμογή μέχρι σήμερα στον άνθρωπο. Τέλος ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Κος Δημήτρης Τζιαφάς θα αναφερθεί στην αναγέννηση των οδοντικών ιστών σε περιπτώσεις προχωρημένης βλάβης του δοντιού από τερηδόνα.

Στο Κύριο Συμπόσιο του Συνεδρίου με θέμα «Η συνεργασία των ειδικοτήτων των επιστημών υγείας πριν και μετά τη γένηση του παιδιού» ο διεθνούς φήμης Καθηγητής της Γυναικολογίας Κος Κύπρος Νικολαΐδης από τη Μεγάλη Βρετανία, θα μιλήσει για τη συμβολή της προγενετικής συμβουλευτικής στην ενημέρωση των γονέων σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και για τη δυνατότητα επεμβάσεων που εξασφαλίζουν την φυσιολογική εξέλιξη των εμβρύων. Ο Καθηγητής Περιοδοντολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών Κος Φοίβος Μαδιανός, θα παρουσιάσει τα δεδομένα μελετών που δείχνουν ότι έβρυα, μητέρων με περιοδοντική νόσο γεννιούνται πρόωρα και ελλειποβαρή. Ο διεθνούς φήμης Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κος Γεώργιος Χρούσος, θα συζητήσει το ρόλο του stress στην παιδική ηλικία στην ανάπτυξη του παιδιού και εφήβου με ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Τέλος ο Καθηγητής Παιδοδοντιατρικής John Timothy Wright (ΗΠΑ), θα αναφερθεί στη σημασία της κατανόησης των αλληλεπιδράσεων γονιδίων και περιβάλλοντος στη γενική και στοματική υγεία του παιδιού από τους ιατρούς των διαφόρων σχετικών ειδικοτήτων, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη των διαφόρων νόσων. Οι ανωτέρω εισηγητές θα καταδείξουν ότι η πολυπλοκότητα της διαδικασίας της αύξησης και της ανάπτυξης του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής αλλά και μετά τη γέννηση του παιδιού απαιτούν συχνά τη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων των επιστημών υγείας όπως του γυναικολόγου, του παιδιάτρου, του παιδοδοντιάτρου, του γενετιστή, του ψυχολόγου κ.ά. ώστε να εξασφαλισθεί η υγεία και να αντιμετωπισθούν οποιαδήποτε σχετικά προβλήματα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα του Συνεδρίου που θα αναπτυχθεί σε μορφή αντιπαράθεσης είναι οι τραυματισμοί των δοντιών και ιδιαίτερα η εκγόμφωση, που προκαλεί αισθητικά, λειτουργικά και ψυχολογικά προβλήματα. Η άμεση αντιμετώπιση στην περίπτωση αυτή είναι η επανατοποθέτηση του δοντιού από κάποιον ενήλικα ή ακόμα και το ίδιο το παιδί στη θέση του που εξασφαλίζει την άριστη πρόγνωση της διατήρησης του δοντιού σε φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό και κατά συνέπεια η αντιμετώπιση από τον οδοντίατρο γίνεται καθυστερημένα. Σαν αποτέλεσμα υπάρχουν επιπλοκές όπως η νέκρωση του πολφού και η απορρόφηση της ρίζας. Οι διεθνούς φήμης Καθηγητές Jens Ove Andreasen (Δανία), Martin Trope (ΗΠΑ) και Monty Duggal (Μεγάλη Βρετανία), θα παρουσιάσουν τις πιο σύγχρονες απόψεις και τα ερευνητικά δεδομένα για τους τρόπους μείωσης των επιπλοκών σε αυτό το είδος αυτό του τραυματισμού.

Στην σημερινή εποχή πολλοί γονείς, αλλά και δάσκαλοι ή άλλοι ειδικοί που ασχολούνται με τα παιδιά, παραπονούνται ότι αυτά δεν είναι επιμελή ή είναι ατίθασα και δεν δείχνουν την δέουσα προσοχή στα μαθήματα τους. Τα παιδιά αυτά πολλές φορές πάσχουν από προβλήματα του αυτιστικού φάσματος ή από το σύνδρομο διαλειμματικής προσοχής και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τις διάφορες ιατρικές ειδικότητες. Οι διεθνούς εμβέλειας Καθηγητές Nicky Kilpatric (Μεγάλη Βρετανία), Jack Toumba (Μεγάλη Βρετανία), Rita Cauwels (Βέλγιο), Clive Friedman (ΗΠΑ), θα συζητήσουν διάφορες επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που οδηγούν στη καλύτερη επικοινωνία με τα παιδιά αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση για την οδοντιατρική φροντίδα. Επιπλέον θα συζητηθούν μεθόδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση των προβλημάτων του στόματος παιδιών με σύνδομο Down.

Ένα πάντα επίκαιρο θέμα είναι η χρήση του φθορίου στην πρόληψη της τερηδόνας. Η σημασία του φθορίου είναι τόσο σημαντική ώστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), η Διεθνής Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) και η Διεθνής Ομοσπονδία Οδοντιατρικής Έρευνας (IADR) σε κοινή δημοσίευσή τους, τονίζουν ότι «η χρήση του φθορίου για τη βελτίωση της στοματικής υγείας είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα του παιδιού στην υγεία». Δυο συμπόσια του συνεδρίου είναι αφιερωμένα στην επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικής εφαρμογής του φθορίου τόσο σε επίπεδο ατομικό όσο και σε κοινωνικά προγράμματα για υγιή παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Βασικός στόχος του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παιδοδοντιατρικής (International Association of Paediatric Dentistry) τόνισαν η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Καθηγήτρια Κα Λίζα Παπαγιαννούλη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας Δρ Νίκος Α. Λυγιδάκης, είναι να επιτύχει τη μεταφορά της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης των διαφόρων εμπλεκομένων ειδικοτήτων στην κλινική πράξη για να αντιμετωπιστούν τα θέματα που αφορούν τη ‘στοματική υγεία του παιδιού, του εφήβου και του παιδιού με ειδικές ανάγκες’. Η συμμετοχή κορυφαίων διεθνούς εμβέλειας προσκεκλημένων εισηγητών, 1500 ειδικών επιστημόνων από 77 χώρες και η παρουσίαση 766 μελετών καταδεικνύει τη σημαντικότητα του Διεθνούς αυτού Συνεδρίου.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.