Δίαιτα για κνίδωση και αγγειοοίδημα.

Facebooktwitterpinterest

Η κνίδωση σαν λέξη προέρχεται από την κνίδη που είναι η γνωστή μας τσουκνίδα. Στα Λατινικά η κνίδη ( τσουνκίδα ) ονομάζεται urtica και η κνίδωση urticaria. Αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη ενώ ο όρος knidosis δόθηκε από το Γάλλο ιατρό Jean-Louis Alibert το έτος 1833. Σήμερα έχει επικρατήσει παγκοσμίως ο όρος urticaria, ενώ οι Βρετανοί χρησιμοποιούν και την ορολογία nettle rash δηλαδή εξάνθημα από τσουκνίδα και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον όρο hives δηλαδή πομφοί. Κνίδωση είναι η πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από κνιδωτικές δερματικές βλάβες όπως αυτές που βλέπουμε όταν έρθει σε επαφή το δέρμα μας με τσουκνίδα, δηλαδή σχηματίζεται ερύθημα δηλαδή κοκκίνισμα και στο κέντρο του υπάρχει μια λευκή περιοχή ο πομφός και συνυπάρχει συχνά έντονος κνησμός που είναι αφόρητος πολλές φορές. Εάν οι βλάβες της κνίδωσης είναι εκτεταμένες, τότε το δέρμα φαίνεται σαν ΄΄ανάγλυφος γεωγραφικός χάρτης΄΄. Η κνίδωση τις πολλές φορές συνοδεύεται από πρήξιμο ( οίδημα ), κυρίως σε περιοχές με μαλακούς ιστούς όπως τα βλέφαρα, τα χείλη, τα γεννητικά όργανα και γι αυτό το λόγο ονομάζεται <<Κνίδωση – Αγγειοοίδημα>>.Τα πραγματικά αίτια της κνίδωσης είναι πολλά. Ακόμη και τα συμπτώματα της είναι διαφορετικά σε διάρκεια ( από λίγα λεπτά έως και αρκετά χρόνια). Επίσης η συχνότητα της εμφάνισης της, η έντασης της αν δηλαδή οι βλάβες είναι μικρές και λιγοστές ή μεγαλύτερες και εκτεταμένες. Άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η κνίδωσης είναι σύμπτωμα άλλης πρωτοπαθούς νόσου, αλλά ευτυχώς σε πολύ λίγες περιπτώσεις. Aυτοί είναι ο λόγοι που διαχωρίζεται η κνίδωση σε πολλές και διαφορετικές μορφές.

Η ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΚΝΙΔΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑ

Oι παρακάτω οδηγίες προορίζονται για τους ασθενείς που πάσχουν από κνίδωση.Πρέπει να αποφεύγονται τα παρακάτω.

Όλα τα πρόσθετα τροφών όπως τα τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά και αρώματα

Αλκοολούχα ποτά

Τσίχλες

Αναψυκτικά, ιδιαίτερα τύπου κόλα

Σοκολάτες και σοκολατούχα ροφήματα

Θαλασσινά όπως καβούρια, γαρίδες, αστακός

Φρούτα ιδιαίτερα φράουλες, μπανάνες, σταφύλια, εσπεριδοειδή. Τα υπόλοιπα επιτρέπονται ακόμη και σε κονσέρβες

Όσπρια – κηπευτικά

Ξηροί καρποί

Μπαχαρικά και καρυκεύματα όπως μουστάρδες, τουρσί, κέτσαπ, ξύδι

Χοιρινά προϊόντα όπως χοιρομέρι, αλλαντικά, μπέικον, λαρδί

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.