Οι θεραπείες για τις πέτρες στη χολή

Facebooktwitterpinterest

Η χοληδόχος κύστη βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και αποθηκεύει τη χολή- ένα κιτρινοπράσινο μείγμα χοληστερόλης, χρωστικών ουσιών, αλάτων, ασβεστίου και νερού, που βοηθεί το έντερο να διασπάσει και να απορροφήσει τις πλούσιες σε λίπη τροφές.

Δυστυχώς, τα συστατικά της χολής έχουν την τάση να στερεοποιούνται και να δημιουργούν μάζες που μπορεί να μετατραπούν σε λίθους, τις γνωστές σε όλους μας πέτρες στη χολή, γράφει στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου ο γενικός ιατρός Μαρκ Πόρτερ.

Οι λίθοι αυτοί μπορεί, με τη σειρά τους, να προκαλέσουν ερεθισμό στο εσωτερικό τοίχωμα της χοληδόχου κύστεως ή να αποφράξουν κάποιον πόρο.

Υπολογίζεται ότι ένας στους επτά ανθρώπους αναπτύσσει χολολιθίαση κάποια στιγμή στη ζωή του, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι «πέτρες» δεν προκαλούν προβλήματα.

Όταν προκαλούν, τείνουν να είναι ενοχλήματα ή πόνος στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, που μπορεί να εξαπλώνονται στην πλάτη και μεταξύ των δύο ωμοπλατών. Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και να επιδεινώνεται έπειτα από την κατανάλωση γεύματος πλούσιου σε λίπη.

Εάν οι χολόλιθοι δεν προκαλούν συμπτώματα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει απλώς στον ασθενή παρακολούθηση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν όμως προκαλούν πόνο, η ενδεδειγμένη λύση μπορεί να είναι μια χειρουργική επέμβαση.

Οι ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από την «εγχείρηση στη χολή» (επιστημονικά λέγεται χολοκυστεκτομή) είναι οι νεώτεροι που έχουν πολλαπλές πέτρες.

Η ακολούθηση διαιτολογίου με μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπη, η λήψη φαρμάκων που διαλύουν τους λίθους και η χρήση υψηλής συχνότητας υπερήχων για τη διάλυσή τους (λιθοτριψία) είναι άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης, αλλά η χειρουργική αντιμετώπιση παραμένει η θεραπεία εκλογής.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με κλασικό τρόπο ή, συνηθέστερα, λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή συχνά απαιτεί μονοήμερη νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του μέσα σε 15 ημέρες.

Η χολοκυστεκτομή είναι απίθανο να προκαλέσει αργότερα πεπτικά προβλήματα στους ασθενείς, παρότι μερικοί ανακαλύπτουν πως γίνονται επιρρεπείς στη δυσπεψία και έχουν τάση για διάρροια έπειτα από αυτήν.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία Δημοσίευση: 30-7-2009,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.