Αντισύλληψη

Facebooktwitterpinterest

Η αντισύλληψη ως μέθοδος ρύθμισης της γονιμότητας ,είναι τόσο παλιά όσο και η γενετήσια λειτουργία πλην όμως τις τελευταίες δεκαετίες η συστηματική ενασχόληση με το θέμα και το κοινωνικό ενδιαφέρον οδήγησαν στην επινόηση νέων μεθόδων με μικρές σχετικά παρενέργειες και περιορισμένους κινδύνους όπως αποκαλύπτεται μετά από μακροχρόνια εφαρμογή και μελέτη.

Από αρχαιότατων χρόνων υπάρχουν ευρήματα και μαρτυρίες για την χρησιμοποίηση μηχανικών μέσων που παρεμπόδιζαν την είσοδο του σπέρματος στην μητρική κοιλότητα. Αναφέρονται σε διάφορες εποχές ,φυλές και υλικά όπως φυλά ,ρητίνες καρποί διάφορα είδη σπόγγων η υφασμάτων εμποτισμένων με λαδί βούτυρο η ξύδι τα οποία τοποθετούσαν στον κόλπο .Σε Αιγυπτιακό πάπυρο του Κahun 2000 π.χ. περιγράφονται αντισυλληπτικά κολπικά δισκία από περιττώματα κροκοδείλου μέλι και αντισηπτικές ουσίες ,ενώ στον περίφημο πάπυρο του Embers 1500 π.χ. συνίσταται η χρησιμοποίηση κολπικών δισκίων από μέλι και φύλλα ακακίας .Από τον Σωρανο τον Εφέσιο 98-138 π.χ. περιγράφεται ως αντισυλληπτικό μέσο η απόφραξη του μητρικού στομίου με βαμβάκι , αλοιφές και σπερματοκτόνες φυτικές ουσίες.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης κυριαρχεί η διακεκομμένη συνουσία και το 1555 ο Gabrielle Falopio συνιστά το ανδρικό προφυλακτικό από λεπτό λινό ύφασμα εμποτισμένο σε διάλυμα στυπτικών χόρτων με κύριο σκοπό την προστασία από τα αφροδίσια νοσήματα. Η χρησιμοποίηση προφυλακτικών από έντερα ζώων οφείλεται στον άγγλο γιατρό dr. Condom το 1900 εμφανίζονται τα πρώτα προφυλακτικά από ελαστικό και περίπου εκείνη την εποχή εμφανίζονται και τα κολπικά διαφράγματα για να ακολουθήσουν στις αρχές του 20 αιώνα τα ενδομήτρια σπειράματα.

Νέα κατεύθυνση εμφανίζεται γύρω στις 1957 όταν ο Gregory Pincus & john rock για αναστολή της ωοθυλακιορηξίας με Μόνικα σκευάσματα χορηγούμενα από το στόμα τα οποία αποτελούν και την μόνη πράγματι νέα μέθοδο αντισύλληψης.

Τα ποσοστά για τις φυσικές μέθοδος είναι σε ψηλά επίπεδα στο 16 ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες κάθε εκατό γυναίκες σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου.

Παρά την θεαματική πρόοδο στον τομέα της αντισύλληψης κατά τα τελευταία χρόνια οι φυσικές αντισυλληπτικές μέθοδοι εξακολουθούν να προσφέρουν εναλλακτική λύση σε προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού.

Στις φυσικές μεθόδους περιλαμβάνονται.

1. Περιοδική αποχή

2. Διακοπτόμενη συνουσία

Ονομάζεται και μέθοδος του ημερολογιακού ρυθμού και στηρίζεται στην αποφυγή της συνουσίας κατά την διάρκεια των ημερών που η γονιμοποίηση είναι πιο πιθανή .οι ημέρες υπολογίζονται από την αρχή της Ε.Ρ. και θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε ότι οι επικίνδυνες η επιθυμητές ημέρες είναι από την 7-18 ημέρα από ενάρξεως της περιόδου

Η διακοπτόμενη συνουσία θεωρείται η αρχαιότερη μέθοδος προφύλαξης στον άνδρα και αποτελεί την μόνη φυσική μέθοδο Κατά το τέλος της επαφής η εκσπερμάτωσης γίνεται εκτός κόλπου η μέθοδο πιστεύεται ότι δε δημιουργεί καμία βλάβη και εξασφαλίζει σημαντική προφύλαξη.

Ενδοτραχηλικές συσκευές με η χωρίς φαρμακευτικές ουσίες (σπιράλ) τοποθετούνται εύκολα κατά την διάρκεια της Ε.Ρ. και δίδουν μια αντισυλληπτική κάλυψη για 5 χρόνια, χρησιμοποιείται μόνο από τις γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά.

Αντισυλληπτικά δισκία συνδυασμένων οιστρογόνων και προγεστερόνης με εύκολη λήψη και παρακολούθηση του γυναικολόγου η ενδοκρινολόγου θα δώσουν μια αντισυλληπτική κάλυψη στα νέα ζευγάρια.

Με την σωστή καθοδήγηση μπορούμε να ελαττώσουμε κατά πολύ τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες με όλα τα επακόλουθα αν σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των αμβλώσεων είναι ο καθρέπτης της ιατρική παιδείας μια κοινωνίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.