Κερατόκωνος

Facebooktwitterpinterest

Κερατόκωνος είναι η μη φλεγμονώδης δυστροφία του κερατοειδή χιτώνα, του διάφανου δηλαδή τμήματος της οφθαλμικής επιφάνειας που συναντούν οι ακτίνες του φωτός μπαίνοντας στο μάτι.
Με την πάθηση αυτή ο κερατοειδής κωνικοποιείται [δηλ. παίρνει κωνικό σχήμα] προκαλώντας αστιγματισμό και θόλωση της όρασης. Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται και στα δύο μάτια κατά την περίοδο της εφηβείας.
Ποιά είναι τα συμπτώματα της πάθησης?

1. Συνεχώς αυξανόμενη μυωπία
2. Αστιγματισμός
3. Παραμόρφωση των εικόνων
4. Θολή όραση

Τα συμπτώματα, συνήθως εμφανίζονται κατά το τέλος της εφηβείας. Η νόσος εξελίσσεται συνήθως με αργούς ρυθμούς για 10 εώς 20 χρόνια και στη συνέχεια παύει να εξελίσσεται. Ξεκινά, δηλαδή, συνήθως γύρω στα 15 και η εξέλιξή της «παύει» μετά τα 35 χρόνια.
Για τη διάγνωση της πάθησης χρησιμοποιείται η τεχνική της “τοπογραφίας του κερατοειδή”, βάση της οποίας κάνουμε διάγνωση ακόμα και στις υποκλινικές μορφές δηλ. εκείνες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Ειδικότερα, μας δίνει την θέση (το ύψος και το πλάτος) της κερατοειδικής ανωμαλίας, το εύρος της καμπυλομετρικής παρέκκλισης και με συχνές εξετάσεις την σταθερότητα της ανωμαλίας στον χρόνο.
Ταυτόχρονα, με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού η απλή τοπογραφία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την εφαρμογή ημίσκληρων αεροδιαπερατών φακών επαφής αφού συμπεριφέρεται ως προσομοιωτής της εφαρμογής ενός συγκεκριμένου φακού στην επιφάνεια χωρίς την «ταλαιπωρία» του ματιού του ασθενούς από φακούς που δεν ταιριάζουν με την συγκεκριμένη μορφολογία του ματιού.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία?
Η κύρια αντιμετώπιση του είναι οι ημίσκληροι φακοί επαφής ενώ ένα ποσοτό ασθενών που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο αυτό καταλήγει στη μεταμόσχευση κερατοειδούς με καλή πρόγνωση.

Γυαλιά

Η συνταγογράφηση γυαλιών υψηλού αστιγματισμού βελτιώνει την όραση. Η νέα διάθλαση που θα επιχειρηθεί από τον οφθαλμίατρο σχεδόν πάντα δεν θα ικανοποιήσει απόλυτα τον ασθενή. Ο λόγος είναι ότι η παραμόρφωση του κερατοειδούς είναι εντελώς αδύνατο να διορθωθεί σε κάθε της σημείο από γυαλιά.

Φακοί Επαφής

Χειρουργική Επέμβαση

Η σύγχρονη οφθαλμολογία έχει κάνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την ριζική αντιμετώπιση (θεραπευτική/ επεμβατική παρέμβαση) στον κερατόκωνο.

* Κερατοπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.