Επίπεδες Θηλές

Facebooktwitterpinterest

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το σχήμα του στήθους και των θηλών είναι διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα και αυτό είναι φυσιολογικό. Εκτός από ακραίες περιπτώσεις, κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει το παιδί της, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους της ή το σχήμα των θηλών της. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και εάν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές μπορείτε να θηλάσετε με επιτυχία.

Με τον όρο επίπεδες θηλές εννοούμε τις θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας είναι επίπεδες, όταν όμως δεχθούν κάποιο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα, χαμηλή θερμοκρασία ή πίεση στην περιοχή της θηλαίας άλου, βγαίνουν προς τα έξω. Πολλές φορές αρκεί για μια μητέρα με επίπεδες θηλές, πριν το θηλασμό μια ελαφριά τριβή για να τις βοηθήσει να βγουν προς τα έξω.

Σαν εισέχουσες θηλές ορίζονται οι θηλές εκείνες, που σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να είναι στραμμένες προς τα έξω, όταν όμως ασκηθεί κάποιο ερέθισμα στο στήθος, στρέφονται προς τα μέσα. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα, όταν με δύο δάχτυλα πιέσετε στην περιοχή της θηλαίας άλου, εκεί που βρίσκονται οι λήκυθοι των γαλακτοφόρων πόρων. (βλ. Στήθος το καλλιτέχνημα κάτω από την μπλούζα).

Οι θηλές, όπως και το στήθος, αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, ακόμα και αν πριν την εγκυμοσύνη έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, μην ανησυχείτε. Στο τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί όλα να έχουν αλλάξει. Εάν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές και θέλετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να τις προετοιμάσετε για το θηλασμό, μπορείτε από τον έβδομο μήνα, να προμηθευτείτε τις ειδικές πλαστικές ασπίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για αυτό το σκοπό. Τις φοράτε μέσα από το σουτιέν για μερικές ώρες την ημέρα και πολλές φορές βοηθούν ουσιαστικά, μακραίνοντας τη θηλή. Πάντως και χωρίς κάποια προετοιμασία είναι δυνατόν να θηλάσετε χωρίς προβλήματα. Παρακάτω μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:
Κρατήστε το μωρό σας κοντά σας και θηλάζετε κάθε φορά που το μωρό σας, δείχνει τα πρώτα σημάδια πείνας. Όταν ξεκινάτε το θηλασμό πριν το μωρό σας να αρχίσει να κλαίει, έχετε και οι δύο περισσότερη υπομονή και είναι ευκολότερο να τα καταφέρετε.
Δώστε μεγάλη προσοχή, το μωρό σας να «παίρνει» σωστά το στήθος κάθε φορά που θηλάζετε.
Τουλάχιστον μέχρι το μωρό σας να προσαρμοστεί, προσπαθήστε να πίνει μόνο στο στήθος. Η χρήση του μπουκαλιού ή της πιπίλας, μπερδεύουν το μωρό και συχνά το οδηγούν να μην «παίρνει» καθόλου το στήθος. Αυτό γιατί η θηλή του μπουκαλιού ή της πιπίλας είναι πολύ μακρύτερη από τη δική σας θηλή και ερεθίζει το σημείο του στόματος του μωρού, που εκλύει το αντανακλαστικό του θηλασμού. Στην περίπτωσή σας όμως το μωρό θα πρέπει να μάθει να θηλάζει χωρίς πρώτα να ερεθιστεί αυτή η περιοχή του στόματός του, που βρίσκεται ανάμεσα στη μαλακή και τη σκληρή υπερώα (το κέντρο περίπου του ουρανίσκου). Για τον ίδιο λόγο, βοηθήματα όπως η πλαστική θηλή θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο και μόνο όταν δε γίνεται διαφορετικά.
Ένας τρόπος για να τραβήξετε τις θηλές σας λίγο προς τα έξω πριν το θηλασμό, είναι και ο εξής. Πάρτε μια σύριγγα των 20 ml. Αφαιρέστε το έμβολο και κόψτε την πλευρά στην οποία βρίσκεται το μπέκ (λεπτό σημείο της σύριγγας που μπαίνει η βελόνα). Εισάγετε τώρα το έμβολο, αλλά από την πλευρά πού κόψατε. Ακουμπήστε τη σύριγγα στο στήθος, με την κομμένη πλευρά και το έμβολο να δείχνει προς τα έξω. Η θηλή πρέπει να έρχεται στο κέντρο της σύριγγας. Τραβήξτε αργά το έμβολο, σταματήστε όταν η θηλή αρχίζει να πονάει και κρατήστε το σταθερό για μισό λεπτό περίπου. Έτσι βγαίνει η θηλή λίγο προς τα έξω και είναι ευκολότερο για το μωρό να «πάρει» το στήθος.
Το μωρό σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο σχήμα της θηλής σας. Έχετε υπομονή και η ανταμοιβή θα έρθει σύντομα. Όταν το μωρό σας δε γνωρίζει κάτι άλλο εκτός από το στήθος σας, προσαρμόζεται σε αυτό και ο θηλασμός πετυχαίνει.
Στην περίπτωση που ο θηλασμός, παρά τις προσπάθειές σας, δε λειτουργεί, μην απελπίζεστε. Υπάρχει και η δυνατότητα να βγάζετε το γάλα σας με το θήλαστρο και να το δίνετε με το μπουκάλι στο μωρό σας. Η παραπάνω διαδικασία απαιτεί φυσικά περισσότερο χρόνο και περισσότερη προσπάθεια από τη μεριά σας. Είναι όμως μια τελευταία λύση, που βοηθά πολλές μητέρες να θηλάσουν το παιδί τους για αρκετούς μήνες!
Μην απογοητεύεστε εάν άτομα του περιβάλλοντός σας δηλώνουν ότι με «τέτοιες θηλές» δεν είναι δυνατόν να θηλάσει κανείς. Αυτή ήταν και η άποψη που επικρατούσε πριν από μερικά χρόνια, όταν οι γυναίκες με εισέχουσες θηλές συμβουλεύονταν από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να μην προσπαθήσουν καν να θηλάσουν και έκοβαν το γάλα τους από την πρώτη κιόλας ημέρα! Ο άνθρωπος είναι ένα θηλαστικό με πορεία χιλιάδων χρόνων. Εάν οι επίπεδες ή εισέχουσες θηλές δεν ήταν συμβατές με το θηλασμό, άρα και με την επιβίωση του ανθρώπου ως θηλαστικού, θα είχαν εξαλειφθεί εδώ και καιρό μέσω της φυσικής επιλογής!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.