Αρτηριοπάθειες

Facebooktwitterpinterest

Οι αρτηριοπάθειες είναι μία μεγάλη κατηγορία παθήσεων που αφορούν ανάπτυξη βλαβών επί του αρτηριακού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα αορτικά ανευρύσματα, είναι παθολογικές διατάσεις της αορτής και αφορούν οποιοδήποτε τμήμα της. Συχνότερα προσβάλλεται η Θωρακική και η Κοιλιακή αορτή.

Στα διαχωριστικά ανευρύσματα, τα οποία είναι σπανιότερα, δημιουργείται ένας ψευδής αυλός μέσα στο τοίχωμα της αορτής, με αυξημένες πιθανότητες να οδηγηθεί σε ρήξη.

Η αρτηριοσκλήρυνση προσβάλλει όλες σχεδόν τις αρτηρίες, οδηγώντας σε στένωση ή σε απόφραξη. Οι βλάβες, μπορεί να αφορούν τα αγγεία της καρδιάς, του εντέρου, του εγκεφάλου, των νεφρών. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει παθολογία από τα αντίστοιχα όργανα. Συναφείς βλάβες των αγγείων των κάτω άκρων, οδηγούν στην λεγόμενη περιφερική αρτηριοπάθεια.

Οι αρτηριίτιδες (φλεγμονώδεις αρτηριοπάθειες), προσβάλλουν είτε μεγάλες αρτηρίες (νόσος Takayasu), είτε μέσου εύρους (προσβολή κροταφικής αρτηρίας-κροταφική αρτηρίτιδα), νόσος Buerger, νόσος Αδαμαντιάδη- Bechet), είτε μικρού μεγέθους (αρτηριίτιδα από υπερευαισθησία).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.