Ομφαλοκήλη

Facebooktwitterpinterest

Η ομφαλοκήλη εμφανίζεται ως διόγκωση, μόρφωμα στην περιοχή του ομφαλού. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες. Παρουσιάζεται επίσης στα νεογνά, όμως στα περισσότερα μέχρι την ηλικία του ενός έτους υποχωρεί από μόνη της. Αν δεν υποχωρήσει μέχρι 4 ετών τότε υπάρχει το ενδεχόμενο της χειρουργικής αποκατάστασης προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές επιπλοκές.

ομφαλοκήλη παιδιά

Στους ενήλικες η ομφαλοκήλη εμφανίζεται είτε λόγω ατελούς σύγκλεισης του ομφαλού κατά την βρεφική ηλικία είτε λόγω διάτασης κάποιου σημείου περιμετρικά του ομφαλού. Η διάταση αυτή δημιουργείται συνήθως με την παχυσαρκία με πολλαπλούς και εργώδεις τοκετούς και γενικά με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. (χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, βαριά χειρωνακτική εργασία)

περισσότερες γενικές πληροφορίες για τις κήλες εδώ >>

Συμπτώματα

– Κοιλιακή δυσφορία
– Αίσθημα βάρους
– Πόνος ανά διαστήματα
– Εμφανής διόγκωση χωρίς άλλα συμπτώματα.

* Ο έντονος πόνος από μόνος του ή σε συνδυασμό με ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο της κήλης είναι ένδειξη περίσφιξης και χρήζει επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.
(περισσότερα για την περίσφιξη εδώ >>

Θεραπεία

Η θεραπεία της ομφαλοκήλης είναι χειρουργική.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική ή κλασσική χειρουργική τομή.

Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από:
– το μέγεθος της κήλης
– τη γενική κατάσταση του ασθενή
– προηγηθείσες επεμβάσεις (παρουσία συμφύσεων)
– την επιθυμία του ασθενή

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι μικρές σε μέγεθος κήλες μπορούν να χειρουργηθούν με τοπική αναισθησία – όχι όμως λαπαροσκοπικά.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30 – 60 λεπτά και η νοσηλεία στο νοσοκομείο 24 ώρες.

Στο χειρουργείο ο χειρουργός επαναφέρει το περιεχόμενο της κήλης στην κοιλιακή χώρα και ράβει το στόμιο της. (χάσμα) Στη συνέχεια τοποθετεί πάνω από το στόμιο ένα μικρό πλέγμα το οποίο ασφαλίζει τη συρραφή και μειώνει το ποσοστό επανεμφάνισης της κήλης. (εικόνα κάτω δεξιά)

Υπάρχουν διάφορα είδη πλέγματος απορροφήσιμα ή όχι και χρησιμοποιούνται κατ επιλογή του χειρουργού.

ομφαλοκήλη πλέγμα

Η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης δεν θεωρείται επώδυνη επέμβαση και χάρη στην τοποθέτηση πλέγματος η επιστροφή του ασθενή στην καθημερινότητα είναι σχεδόν άμεση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.