Οι αμυλώδεις τροφές στην απώλεια βάρους

Facebooktwitterpinterest

Πολύ συχνά όταν δίνω ένα πρόγραμμα διαιτητικής αγωγής για απώλεια σωματικού βάρους για κάποιον υπέρβαρο ή παχύσαρκο φίλο, τον βλέπω να με κοιτά κάπως απορημένος και να με ρωτάει. Καλά είναι δυνατόν να αδυνατίσω μ αυτές τις τροφές που μου βάζεις;

Τι έχουν δηλαδή τα φαγητά που σου βάζω του απαντώ.

Η απάντηση που παίρνω είναι σχεδόν πάντα η ίδια, ότι δηλαδή «Τα ζυμαρικά, το ρύζι, οι πατάτες και οι υπόλοιπες αμυλώδεις τροφές είναι πάρα πολύ παχυντικές απ ότι γνωρίζω»

Να τα βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μια τάξη. Πρέπει να ξέρουμε ότι όλες οι τροφές έχουν θερμίδες και επομένως μας παχαίνουν, άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο. Αξίζει όμως εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε ότι το νερό, το τσάι και ο καφές χωρίς ζάχαρη ή προσθήκη γάλατος δεν έχουν θερμίδες και άρα δεν μας παχαίνουν. Οι αμυλώδεις τροφές φυσικά περιέχουν υδατάνθρακες και επομένως θερμίδες. Δεν είναι όμως τόσο παχυντικές όσο αυτές που περιέχουν λίπος. Γίνονται όμως και αυτές αρκετά παχυντικές όταν προσθέτουμε λιπαρές ουσίες, όπως σάλτσες με πολύ λάδι, αρκετό βούτυρο ή μαργαρίνη, κρέμα γάλακτος ή πολλά τυριά. Επιπροσθέτως οι αμυλώδεις τροφές, μπορεί συχνά να καταναλωθούν σε μεγάλες και ανεξέλεγκτες ποσότητες, κάτι που οπωσδήποτε είναι αποτρεπτικό ως προς την απώλεια βάρους. Ο τρόπος παρασκευής του φαγητού μας, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε τριπλάσιο ή τετραπλάσιο αριθμό προσλαμβανομένων θερμίδων, όπως συμβαίνει με τις τηγανητές πατάτες ή στις πατάτες φούρνου που κολυμπάνε στο λάδι και στα λίπη.

Πολλοί φίλοι μας πιστεύουν ότι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και επομένως υψηλή σε πρωτεΐνες, οδηγεί σε γρηγορότερη απώλεια σωματικού βάρους. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, ωστόσο τέτοιου είδους διατροφή δεν συνιστάται ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί η αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών συνάδει και με αυξημένη πρόσληψη ζωικού λίπους και χοληστερόλης και επομένως αυξάνει την πιθανότητα μακροπρόθεσμα για καρδιακές παθήσεις. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει το νεφρικό φορτίο και οδηγεί σε νεφροπάθειες.

Λέγεται ακόμη ότι «Η πρωτεΐνη μας χτίζει μυς». Αυτό είναι αλήθεια, όπως και αλήθεια επίσης είναι, ότι και η άθληση είναι εκείνη που αυξάνει τη μυϊκή μας μάζα. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι αν γίνεται υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, όπως είναι το κρέας, τα αυγά, το γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια κλπ, τότε το περίσσευμα πρωτεΐνης αποθηκεύεται στον οργανισμό μας υπό μορφή λίπους και όχι μυών.

Σαν τελικό συμπέρασμα επομένως να θυμόμαστε ότι και οι αμυλώδεις τροφές έχουν θέση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους αρκεί να μην καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες και να μην συνοδεύονται και από πολλά λιπαρά. Ισορροπημένη διατροφή πάνω απ όλα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.