ΛΙΘΙΑΣΗ ΟΥΡΗΤΗΡΑ- ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ (ΟΥΡΗΤΗΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ)

Facebooktwitterpinterest

Η λιθίαση ουρητήρα είναι μια πάθηση που εκτός από έντονο πόνο μπορεί να προκαλέσει και ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στη νεφρική λειτουργία. Ο λίθος όπως κατεβαίνει στον ουρητήρα παρασυρόμενος από τα ούρα για να πέσει στην ουροδόχο κύστη και να αποβληθεί, ενδέχεται αν συναντήσει ένα στενότερο σημείο του ουρητήρα να «φρακάρει» και να σταματήσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το πλήρες φράξιμο του ουρητήρα και της διακοπής της ροής των ούρων. Πέρα από τον έντονο πόνο που αυτό συνεπάγεται και που είναι γνωστός ως «κολικός», η διακοπή της ροής των ούρων έχει συνέπειες στην νεφρική λειτουργία. Το νεφρό αρχικά διογκώνεται καθώς τα ούρα δεν μπορούν πλέον να αποβληθούν, συσσωρεύονται μέσα σε αυτό και προοδευτικά το διατείνουν, μια κατάσταση γνωστή και ως «υδρονέφρωση». Στη συνέχεια το νεφρό μειώνει προοδευτικά την παραγωγή των ούρων και αν ο ουρητήρας δεν αποφραχθεί, εν τέλει η παραγωγή των ούρων διακόπτεται και ο νεφρός παύει να λειτουργεί. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα τότε ο νεφρός προοδευτικά ατροφεί και καταστρέφεται.
Η αντιμετώπιση της λιθίασης του ουρητήρα μπορεί σχετικά εύκολα να γίνει με τη μέθοδο της λιθοτριψίας. Υπάρχουν όμως και λίθοι που είναι πιο σκληροί από αυτούς που μπορεί να σπάσει το μηχάνημα της λιθοτριψίας ή και πιο μεγάλοι. Έτσι αρκετοί ασθενείς αφού υποβληθούν σε μερικές λιθοτριψίες βρίσκονται σε αδιέξοδο γιατί διαπιστώνουν ότι η πέτρα τους δεν έχει σπάσει.
Η λύση τότε είναι να υποβληθούν σε ενδοσκοπική αφαίρεση λίθου μια μέθοδο γνωστή και ως ουρητηρολιθοτριψία. Είναι μέθοδος που αφαιρεί την πέτρα χωρίς την ανάγκη χειρουργικών τομών στο δέρμα και ο ασθενής μπορεί συνήθως να φύγει την ίδια μέρα από το νοσοκομείο. Η είσοδος των εργαλείων στον ουρητήρα γίνεται από την ουρήθρα όπου εν συνεχεία εισέρχονται στην ουροδόχο κύστη. Εκεί εντοπίζεται το ουρητηρικό στόμιο και εισέρχονται τα κατάλληλα εργαλεία και «ανεβαίνουν» στον ουρητήρα μέχρι να συναντήσουν την πέτρα. Με διάφορες κατάλληλες μεθόδους (λέιζερ, κρουστικά κύματα κλπ) η πέτρα θρυμματίζεται και στη συνέχεια αφαιρείται με κατάλληλα ενδοσκοπικά εργαλεία. Αναλόγως του βαθμού του προβλήματος μπορεί να χρειαστεί μετά την αφαίρεση της πέτρας ένας μικρός ουρητηρικός καθετήρας που λέγεται pig tail για να βοηθήσει τη ροή των ούρων τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες.
Στην παρακάτω εικόνα (Εικ. 1) έχουμε μια τέτοια περίπτωση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ασθενής είχε μια μεγάλη πέτρα (μαύρη σκιά μέσα στον κύκλο) που δεν έσπαγε με τη λιθοτριψία. Ενδοσκοπικά τοποθετήθηκε αρχικά ένα ειδικό «οδηγό σύρμα» όπως λέγεται (ουρητηρικό stent) για να καθοδηγεί τα εργαλεία στην κύστη και στον ουρητήρα. Στη συνέχεια βλέπετε στο βίντεο την τεχνική ουρητηροσκόπησης, θραύσης του λίθου και απομάκρυνσης σιγά σιγά των συγκριμάτων. Οι σπασμένες πέτρες αφαιρούνται από τον ουρητήρα και εναποτίθενται στην κύστη για να αποβληθούν στη συνέχεια με τα ούρα. Ο χειρουργικός χρόνος είναι φυσικά μεγαλύτερος από ότι στο βίντεο.
Στο τέλος στη δεύτερη φωτογραφία (Εικ. 2) βλέπουμε το pig tail που τοποθετήθηκε και θα παραμείνει για λίγες ημέρες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ασθενής λίγη ώρα μετά την επέμβαση έφυγε για το σπίτι του χωρίς κανένα πρόβλημα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.