Τα αναψυκτικά ενδεχομένως να προκαλούν υπέρταση

Facebooktwitterpinterest

Λονδίνο — Η κατανάλωση πολλών ζαχαρωδών αναψυκτικών φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, προειδοποιούν οι επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αρτηριακή πίεση αυξάνεται σταδιακά για κάθε επιπλέον αναψυκτικό που καταναλώνει κανείς καθημερινά.

Η κατανάλωση περισσοτέρων από 355 ml την ημέρα φρουτοχυμού με ζάχαρη ή ανθρακούχου αναψυκτικού μπορεί να είναι αρκετά για να διαταράξουν την ισορροπία, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι ερευνητές και αφορούσαν πάνω από 2.500 άτομα.

Οι Βρετανοί επιστήμονες συνεργαζόμενοι με ειδικούς από τις ΗΠΑ, εξηγούν ότι ο ακριβής μηχανισμός που βρίσκεται πίσω από τη σχέση αυτή, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, αλλά πιστεύουν ότι η περίσσεια ζάχαρης στο αίμα διαταράσσει τον φλεβικό τόνο και τα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό. Τα αναψυκτικά διαίτης (χωρίς ζάχαρη) δεν ενέχουν παρόμοιο κίνδυνο.

Σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες, όλοι 40-59 ετών, κατέγραψαν το διαιτολόγιο τους τις προηγούμενες 24 ώρες και έδωσαν δείγματα ούρων, ενώ υποβλήθηκαν και σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη ζάχαρης ήταν υψηλότερη μεταξύ αυτών που κατανάλωναν περισσότερα από ένα αναψυκτικά με ζάχαρη καθημερινά.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που έπιναν περισσότερες από μια μερίδες ζαχαρώδους αναψυκτικού, κατανάλωναν γενικώς περισσότερες θερμίδες, από εκείνους που δεν έπιναν αναψυκτικά με ζάχαρη, περίπου 397 επιπλέον θερμίδες ημερησίως.

Για κάθε επιπλέον κουτάκι αναψυκτικού ανά ημέρα, οι συμμετέχοντες κατά μέσο όρο είχαν υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 1,6 mm Hg και υψηλότερη διαστολική πίεση κατά 0,8 mm Hg.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη φάνηκαν να έχουν λιγότερο υγιεινό διαιτολόγιο και ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαροι.

Ωστόσο, η σχέση μεταξύ αρτηριακής πίεσης εξακολουθούσε να είναι σημαντική, ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως το βάρος και το ύψος.

Ο καθηγητής Πολ Έλλιοτ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου που πήρε μέρος στην έρευνα σχολιάζει ότι «είναι ευρέως γνωστό ότι αν υπάρχει περίσσεια νατρίου στη διατροφή, είναι πιθανό να εκδηλώσουμε υπέρταση. Το αποτέλεσμα της παρούσας μελέτης ωστόσο δείχνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ως προς την κατανάλωση της ζάχαρης.»

Η υπέρταση είναι μείζον παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κάποιος με αρτηριακή πίεση 135 mm Hg και 85 mm Hg είναι πιθανότερο να υποστεί έμφραγμα συγκριτικά με κάποιον που οι τιμές του είναι 115 και 75 mm Hg.

Στην παρούσα μελέτη, η σχέση μεταξύ ζαχαρωδών αναψυκτικών και υπέρτασης ήταν έντονη μεταξύ αυτών που κατανάλωναν πολύ αλάτι και ζάχαρη. Η περίσσεια νατρίου στη διατροφή είναι γνωστό ότι συντελεί στην εκδήλωση υπέρτασης.
HEALTH.IN.GR

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.