Η τηλεόραση μας παχαίνει

Facebooktwitterpinterest

Όλο και περισσότερο παρατηρώ τελευταία πως ότι ώρα κι αν ανοίξω την τηλεόραση μου βλέπω ανθρώπους να μαγειρεύουν. Μαγειρεύουν…. μαγειρεύουν…… μαγειρεύουν……. Ακόμη και τρεις το πρωί αν το κάνεις θα πέσεις πάνω σε τέτοιου είδους τηλεπαιχνίδια. Από παλιά βέβαια γνωρίζαμε ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία δεν έπρεπε να καθόμαστε με τις ώρες μπροστά στην συσκευή της τηλεόρασης. Η ακινησία κατά την τηλεθέαση σε συνδυασμό με τους διάφορους πειρασμούς και τις προκλήσεις που περνάνε μπροστά από την τηλεοπτική εικόνα, έχουν σαν αποτέλεσμα επιζήμιες συνέπειες τόσο στη σιλουέτα μας αλλά κυρίως στην υγεία μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Πρώτα απ όλα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη τροφής κατά την τηλεθέαση. Η τηλεόραση με τις έντονες και συνεχώς εναλλασσόμενες εικόνες, μας έλκει και μας αποσπά την προσοχή, με αποτέλεσμα τόσο τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες να τρώνε «μηχανικά», να βρίσκονται σε παθητικό ρόλο και επομένως να καταναλώνουν περισσότερη τροφή απ’ όση πραγματικά χρειάζονται. Μ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο αυξάνει η θερμιδική πρόσληψη, αλλά παρατηρείται επίσης και μια συχνότερη επιθυμία και αναζήτηση τροφής παρ όλο που μπορεί να έχει περάσει μικρό χρονικό διάστημα από το τελευταίο γεύμα. Συνεπώς καλό θα ήταν να τρώμε σε ένα τραπέζι που να βρίσκεται μακριά από το τηλεοπτικό μας πεδίο.

Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγεται η πολύωρη παρακολούθηση της τηλεόρασης που παρατηρείται κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα. Στο τέλος της εβδομάδας και κατά την περίοδο των εορτών το τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι γεμάτο από διαφημίσεις κυρίως σνακ και διαφόρων γλυκισμάτων που έλκουν την προσοχή των παιδιών. Τα οπτικά ερεθίσματα που δέχονται κυρίως τα παιδιά θα τα οδηγήσουν γρηγορότερα στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνα στην αναζήτηση φυσικά παχυντικών και ανθυγιεινών σνακ ακόμα κι αν δεν πεινάνε καθόλου. Τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την τηλεθέαση εκπομπών μαγειρικής και τηλεπαιχνιδιών μαγειρικής. Συμπερασματικά θα ήταν πολύ σοφό να καθορίζονται οι ώρες που τα παιδιά θα βλέπουν τηλεόραση.

Εμείς οι μεγαλύτεροι πρέπει να αποφεύγουμε πρώτα απ όλα οι ίδιοι και φυσικά να αποτρέπουμε τα μικρότερα μέλη της οικογένειας μας από την κατανάλωση τόσο των γλυκών όσο και των αλμυρών πειρασμών όπως οι ξηροί καρποί, το pop corn,κλπ μπροστά στην τηλεόραση. Ο άνετος και αψυχολόγητος τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται αυτού του είδους οι τροφές συμβάλλει στην πρόσληψη αρκετών θερμίδων κατά την διάρκεια παρακολούθησης για παράδειγμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή μιας ταινίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων ξηρών καρπών προσθέτει στην διατροφή μας 500 με 600 θερμίδες. Απεναντίας η κατανάλωση φρούτων θα μας επιβαρύνει πολύ λιγότερο και είναι και μια πιο υγιεινή επιλογή.

Ακόμη να θυμόμαστε ότι ο ελκυστικός τρόπος με τον οποίο μας προτείνεται η κατανάλωση αναψυκτικών μέσω της τηλεόρασης, συμβάλλει πολύ στην όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και δεν προσθέτουν απολύτως τίποτα στην διατροφή μας. Επίσης και η αλόγιστη κατανάλωση χυμών ιδιαίτερα των τυποποιημένων που προβάλλονται κατά κόρον από τις διαφημίσεις εντείνει το πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

Η διατροφική συμπεριφορά μας αποτελεί πρότυπο και υπόδειγμα για τα παιδιά μας. Η κακή διατροφική παιδεία και συμπεριφορά του πατέρα ή της μητέρας ή και των δυο θα αναπαραχθεί με βεβαιότητα και από το παιδί. Όπως επίσης η λογική δεν ξέρω πώς να απασχολήσω το παιδί μου και επομένως το παρκάρω μπροστά στην τηλεόραση φέρνει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα και οδηγεί τα παιδιά μας σε μια βραδυφλεγή βόμβα, στο τεράστιο πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.