Γιατρέ τι είναι η Υστεροσκόπιση?

Facebooktwitterpinterest

Ο όρος υστεροσκόπηση προέρχεται από τη λέξη υστέρα, που σημαίνει μήτρα και το ρήμα σκοπώ, που σημαίνει παρατηρώ. Η πρώτη προσπάθεια παρατήρησης της ενδομητρικής κοιλότητος έγινε το 1869 από τον Pantaleoni, που προσπάθησε να ανακαλύψει το αίτιο μητρορραγίας σε εμμηνοπαυσιακή γυναίκα. Από τότε, η εξέλιξη της τεχνολογίας άνοιξε νέους ορίζοντες με την κατασκευή εξελιγμένων υστεροσκοπίων και οπτικών μέσων για την διάγνωση και αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων της ενδομητρικής κοιλότητας.
Σήμερα εφαρμόζεται κυρίως στην καθημερινή πράξη η υστεροσκόπηση με άκαμπτο ενδοσκόπιο (πανοραμική) και λιγότερο συχνά η υστεροσκόπηση με εύκαμπτο υστεροσκόπιο. Μεγάλη σημασία όσον αφορά την ποιότητα της απεικόνισης έχει το διατατικό υλικό που χρησιμοποιούμε (αέριο ή υγρό υλικό το οποίο εγχύουμε συνεχώς με ειδική συσκευή για να διατείνουμε την κοιλότητα της μήτρας και να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ορατότητα). Ως τέτοια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε : φυσιλογικό ορό, δεξτρόζη 5%, γλυκίνη, σορβιτόλη, μαννιτόλη, CO2, δεξτράνη 70 κ.α
Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του καταμήνιου κύκλου. Προτιμούμε όμως να την πραγματοποιούμε αμέσως μετά την έμμηνο ρύση, ειδικά όταν πρόκειται να αφαιρέσουμε πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, σπιράλ κ.λ.π, ενώ όταν επιθυμούμε να διερευνήσουμε την ενδομητρική κοιλότητα για πιθανή υπερπλασία προτιμούμε να την διεξάγουμε κατά τη δεύτερη φάση του κύκλου (μετά το μέσον αυτού).
Η υστεροσκόπηση διακρινεται επίσης σε :

1. διαγνωστική
2. επεμβατική

Ενδείξεις υστεροσκόπησης

* Υπογονιμότητα
* Καθ’έξιν αποβολές
* Ενδομητρικές συμφύσεις
* Υποβλεννογόνια ινομυώματα
* Πολύποδες
* Διάφραγμα ενδομητρικής κοιλότητος
* Ξένα σώματα, σπιραλ
* Υπερπλασία του ενδομητρίου
* Μητρορραγίες
* Υποψία καρκίνου του ενδομητρίου

Αντενδείξεις υστεροσκόπησης

* Ενεργός ενδομήτρια ή πυελική φλεγμονή
* Προσφατη διάτρηση μήτρας μετά από επέμβαση
* Κύηση
* Μεγάλη και αθρόα αιμορραγία
* Καρκίνος τραχήλου

Γενικά η υστεροσκόπηση αποτελεί σήμερα μια πολύ ασφαλή εξέταση – επέμβαση με ελάχιστες επιπλοκές, που αφορούν συνήθως την αναισθησία, την τεχνική κατάρτιση του γιατρού και το διατατικό μέσο.

Υποβλενογόννιο ινομύωμα

Ενδομήτριος πολύποδας

Υστεροσκοπική εικόνα ενδομητρίου κοιλότητος

Ενδομητρικό σπιράλ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.