ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΤΟΥ LYME

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι;
Η αρθρίτιδα του Lyme είναι μία από τις νόσους που προκαλούνται από το μικρόβιο Βorrelia burgdorferi (νόσος του Lyme ή Μπορρελίωση) που μεταδίδεται με το τσίμπημα των τσιμπουριών (κροτώνων), μεταξύ των οποίων και το ixodes ricinus που θεωρείται υπεύθυνο για την αρθρίτιδα του Lyme. Ενώ ο στόχος της λοίμωξης με Βorrelia burgdorferi μπορεί να είναι το δέρμα, το κεντρικό νευρικό σύστημα, η καρδιά, ο οφθαλμός και άλλα όργανα, στην «αρθρίτιδα του Lyme» ο αποκλειστικός στόχος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι αρθρώσεις. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει ιστορικό δερματικής προσβολής με τη μορφή μεταναστευτικού ερυθήματος, δηλαδή μιας επεκτεινόμενης κοκκινίλας (ερυθήματος) από το σημείο του τσιμπήματος από το τσιμπούρι.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι αθεράπευτες περιπτώσεις τις αρθρίτιδας του Lyme μπορεί να εξελιχθούν σε προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πόσο συχνή είναι;
Μόνο μία μειοψηφία παιδιών με αρθρίτιδα πάσχουν από «αρθρίτιδα του Lyme».
Παρόλα αυτά, η αρθρίτιδα του Lyme είναι πιθανόν η πιο συχνή αρθρίτιδα που παρουσιάζεται μετά από μικροβιακή λοίμωξη σε παιδιά και εφήβους στην Ευρώπη. Σπάνια παρουσιάζεται πριν την ηλικία των 4 ετών, και επομένως είναι κυρίως μία νόσος της σχολικής ηλικίας.
Εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης. Ωστόσο είναι πιο συχνή στην Κεντρική Ευρώπη και στην Νότια Σκανδιναβία γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα. Αν και η μετάδοση εξαρτάται από το τσίμπημα των μολυσμένων τσιμπουριών, που είναι δραστήρια από τον Απρίλιο ως τον Οκτώβριο, ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την υγρασία, η αρθρίτιδα του Lyme μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου εξ’αιτίας του μεγάλου και ποικίλου χρονικού διαστήματος μεταξύ του μολυσμένου τσιμπήματος του τσιμπουριού και της έναρξης της αρθρικής διόγκωσης.

Ποια είναι τα αίτια της νόσου;
Η αιτία της νόσου είναι το μικρόβιο Βorrelia burgdorferi που μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από το τσιμπούρι που ονομάζεται ixodes ricinus. Τα περισσότερα τσιμπούρια δεν είναι μολυσμένα, τα περισσότερα τσιμπήματα δεν οδηγούν σε λοίμωξη και οι περισσότερες λοιμώξεις, αν είναι εμφανείς όπως το μεταναστευτικό ερύθημα, δεν εξελίσσονται στα επόμενα στάδια της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας του Lyme.
Αυτό συμβαίνει ειδικά αν τα πρώιμα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού ερυθήματος, έχουν θεραπευθεί με αντιβιοτικά. Έτσι, παρόλο που η Lyme bοrreliosis, με τη μορφή του μεταναστευτικού ερυθήματος, μπορεί να εμφανίζεται σε πάνω από 1 στα 1000 παιδιά κάθε χρόνο, η συχνότητα της αρθρίτιδας του Lyme, που αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσου, είναι ένα σπάνιο γεγονός.

Είναι κληρονομική;
Η αρθρίτιδα του Lyme είναι μία λοιμώδης νόσος και δεν είναι κληρονομική. Επιπλέον, η χρόνια αρθρίτιδα του Lyme έχει συσχετισθεί με συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες, αλλά οι ακριβείς μηχανισμοί αυτής της προδιάθεσης δεν είναι γνωστοί.

Γιατί έχει το παιδί μου αυτή τη νόσο; Μπορεί να προληφθεί;
Στις ευρωπαϊκές περιοχές, όπου ενδημούν τσιμπούρια είναι δύσκολο να προστατεύσουμε τα παιδιά από αυτά. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές, ο υπαίτιος οργανισμός Βorrelia burgdorferi δεν μεταδίδεται αμέσως μετά το τσίμπημα, αλλά μόνο αρκετές ώρες έως και μιάμιση μέρα αργότερα, όταν το μικρόβιο έχει φθάσει στους σιελογόνους αδένες του τσιμπουριού και εκκρίνεται με το σίελο στον ξενιστή, πχ στο ανθρώπινο σώμα.
Τα τσιμπούρια προσκολλώνται στον ξενιστή τους για 3-5 μέρες και τρέφονται από το αίμα του. Όταν τα παιδιά ελέγχονται κάθε απόγευμα το καλοκαίρι για προσκολλημένα τσιμπούρια και όταν τα τσιμπούρια απομακρύνονται αμέσως, είναι πολύ απίθανη η μετάδοση του Βorrelia burgdorferi. Η προληπτική θεραπεία με αντιβιοτικά μετά από τσίμπημα τσιμπουριού δε συνιστάται.
Ωστόσο, όταν εμφανίζεται η πρώιμη εκδήλωση του μεταναστευτικού ερυθήματος, πρέπει να θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Αυτή η θεραπεία θα σταματήσει τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό του μικροβίου και θα προλάβει την αρθρίτιδα του Lyme. Στις ΗΠΑ, έχει παρασκευαστεί ένα εμβόλιο κατά ενός στέλεχους του Βorrelia burgdorferi αλλά
αποσύρθηκε από την αγορά για οικονομικούς λόγους. Αυτό το εμβόλιο δεν είναι χρήσιμο στην Ευρώπη επειδή υπάρχουν διαφορετικά στελέχη.

Είναι μεταδοτική;
Παρόλο που είναι λοιμώδης νόσος, δεν είναι μεταδοτική, δηλαδή δεν μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε άλλον, επειδή το μικρόβιο πρέπει να μεταφερθεί διαμέσου του τσιμπουριού.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;
Τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας του Lyme είναι διόγκωση των αρθρώσεων με συλλογή υγρού και περιορισμό της κινητικότητας της/των προσβεβλημένης/ων άρθρωσης/εων. Συχνά, το μεγαλύτερο ποσοστό των διογκώσεων συνοδεύεται από λίγο ή καθόλου αρθρικό πόνο. Το γόνατο είναι η άρθρωση που προσβάλλεται πιο συχνά (τα 2/3 των περιπτώσεων). Ωστόσο μπορεί να προσβληθούν και άλλες μεγάλες ή ακόμα και μικρές αρθρώσεις. Περισσότερο από το 95% των περιπτώσεων ακολουθούν μία ολιγοαρθρική πορεία (4 ή λιγότερες αρθρώσεις) και συχνά το γόνατο είναι η μόνη άρθρωση που παραμένει φλεγμαίνουσα για αρκετό καιρό. Η αρθρίτιδα του Lyme εμφανίζεται στα 2/3 των περιπτώσεων ως επεισοδιακή (υποτροπιάζουσα) αρθρίτιδα, δηλαδή η αρθρίτιδα εξαφανίζεται από μόνη της μετά από αρκετές μέρες έως λίγες εβδομάδες και μετά από ένα διάστημα ύφεσης (χωρίς καθόλου συμπτώματα δηλαδή), η αρθρίτιδα επανεμφανίζεται στις ίδιες αρθρώσεις.
Η συχνότητα και η διάρκεια των επεισοδίων της αρθρικής φλεγμονής συνήθως μειώνεται με τον καιρό, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί και η αρθρίτιδα να γίνει στο τέλος χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις με χρόνια αρθρίτιδα από την αρχή (διάρκεια της αρθρίτιδας για 3 ή περισσότερους μήνες).

Είναι η νόσος ίδια σε κάθε παιδί;
Όχι. Η νόσος μπορεί να είναι οξεία, δηλαδή να εμφανίζεται ως ένα μεμονωμένο επεισόδιο αρθρίτιδας, ή νόσος να είναι επεισοδιακή (υποτροπιάζουσα) ή χρόνια.

Είναι η νόσος διαφορετική στα παιδιά από ότι στους ενήλικες;
Η νόσος είναι παρόμοια στα παιδιά και στους ενήλικες. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν αρθρίτιδα πιο συχνά από τους ενήλικες. Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο ταχύτερη είναι η πορεία της νόσου και τόσο καλύτερες οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας με αντιβιοτικά.

Πως μπαίνει η διάγνωση;
Όταν εμφανίζεται μία νέα αρθρίτιδα χωρίς γνωστή αιτία, η αρθρίτιδα του Lyme θα πρέπει να είναι στο πεδίο της διαφορικής διάγνωσης. Η κλινική υποψία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή έρευνα που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και σε κάποιες περιπτώσεις εξετάσεις αρθρικού υγρού (υγρό από τις διογκωμένες αρθρώσεις).
Στο αίμα, μπορεί να βρεθούν τα αντισώματα έναντι της Βorrelia burgdorferi με μία εξέταση που ονομάζεται Ανοσοενζυμική Ανάλυση. Αν βρεθούν αντισώματα IgG έναντι της Βorrelia burgdorferi κατά την Ανοσοενζυμική Ανάλυση, πρέπει να διενεργηθεί μία εξέταση επαλήθευσης που ονομάζεται Immunoblot ή Western blot. Αν υπάρχει αρθρίτιδα άγνωστης αιτίας και βρεθούν αντισώματα IgG έναντι της Βorrelia burgdorferi με την Ανοσοενζυμική Ανάλυση που επαληθεύεται με την Western blot, η διάγνωση είναι αρθρίτιδα του Lyme. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί με ανάλυση του αρθρικού υγρού, στην οποία μπορεί να προσδιορισθεί το γονίδιο του μικροβίου Βorrelia burgdorferi με μία τεχνική που ονομάζεται αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Αυτή η εργαστηριακή εξέταση είναι δύσκολο να γίνει και λίγα εργαστήρια είναι σε θέση να παράγουν αξιόπιστα αποτελέσματα.
Η αρθρίτιδα του Lyme πρέπει να διαγιγνώσκεται από παιδίατρο ή από παιδιατρική κλινική. Ωστόσο, αν αποτύχει η θεραπεία, ένας εξειδικευμένος στη νόσο παιδίατρος θα πρέπει να συμμετέχει στην περαιτέρω αντιμετώπιση του παιδιού.

Ποια είναι η σημασία των εξετάσεων;
Εκτός από τις ορολογικές εξετάσεις, γίνονται συνήθως και εξετάσεις για φλεγμονή και βιοχημική ανάλυση του αίματος. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες λοιμώδεις αιτίες αρθρίτιδας και να ελεγχθούν με κατάλληλες εργαστηριακές αναλύσεις.
Μόλις επιβεβαιωθεί η αρθρίτιδα του Lyme με τις εργαστηριακές εξετάσεις συμπεριλαμβανομένης της ανοσοενζυμικής ανάλυσης και του Immunoblot, δε χρειάζεται να επαναλάβουμε αυτές τις εξετάσεις, αφού μ’αυτές δεν αξιολογείται η απάντηση στη θεραπεία με αντιβιοτικά. Αντίθετα, αυτές οι εξετάσεις μπορεί να παραμείνουν πολύ υψηλές για χρόνια παρά την επιτυχή θεραπεία.

Μπορεί να θεραπευθεί/ιαθεί;
Επειδή η αρθρίτιδα του Lyme είναι μία λοιμώδης μικροβιακή νόσος, η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά. Περισσότερο από το 80% των ασθενών με αρθρίτιδα του Lyme θεραπεύεται μετά από μία ή δύο θεραπευτικές αγωγές με αντιβιοτικά. Στο υπόλοιπο 10-20%, περαιτέρω θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως δεν θεραπεύει τη νόσο, αλλά στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται αντιρευματική θεραπεία.

Ποιες είναι οι θεραπείες;
Η αρθρίτιδα του Lyme μπορεί να θεραπευθεί με αντιβιοτικά από του στόματος για 4 εβδομάδες ή με ενδοφλέβια αντιβιοτικά για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Επειδή η συμμόρφωση του ασθενή με τη θεραπεία μπορεί να είναι προβληματική με αμοξυκιλλίνη ή με δοξυκυκλίνη, η ενδοφλέβια θεραπεία με κεφτριαξόνη ή με κεφοταξίμη μπορεί να είναι πιο πλεονεκτική.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής;
Μπορεί να παρουσιασθούν ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας που σχετίζεται με τη χορήγηση των αντιβιοτικών από του στόματος ή/και αλλεργικές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες και μικρής σημασίας.

Πόσο θα πρέπει να διαρκεί η θεραπεία;
Αφού έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία με αντιβιοτικά, συνιστάται να περιμένουμε 6 εβδομάδες μέχρι να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία μπορεί να μην έχει θεραπεύσει τη νόσο εξαιτίας της παρουσίας ενεργού αρθρίτιδας.
Αν συμβαίνει αυτό, μπορεί να προστεθεί και άλλη θεραπεία με αντιβιοτικά. Όταν, μετά από 6 εβδομάδες από την ολοκλήρωση και της δεύτερης θεραπείας με αντιβιοτικά, υπάρχει ακόμα αρθρίτιδα, τότε πρέπει να ξεκινήσουμε αντιρευματικά φάρμακα.

Τι γίνεται με τις μη συμβατικές/συμπληρωματικές θεραπείες;
Όταν αποτύχει η θεραπεία με αντιβιοτικά, πρέπει να κατευθύνονται οι γονείς να εφαρμοσθούν μη συμβατικά αντιρευματικά θεραπευτικά σχήματα, όπως και σε άλλα ρευματικά νοσήματα. Δεν υπάρχει πρόγνωση για την αποτελεσματικότητά τους.

Τι είδους περιοδικοί έλεγχοι απαιτούνται;
Η μόνη χρήσιμη περιοδική εξέταση είναι η εξέταση των αρθρώσεων. Όσο πιο μεγάλη είναι η περίοδος ύφεσης της αρθρίτιδας, τόσο πιο σπάνια είναι μία υποτροπή.

Πόσο θα διαρκέσει η νόσος;
Σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων εξαφανίζεται μετά από μία ή δύο θεραπείες με αντιβιοτικά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα θα εξαφανιστεί μετά από μία πορεία μηνών έως ετών. Τελικά η νόσος θα υποχωρήσει ολοκληρωτικά.

Ποια είναι η μακροχρόνια εξέλιξη (πρόγνωση) της νόσου;
Μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος θα εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει υπολείμματα. Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, στις οποίες περιγράφεται οριστική αρθρική βλάβη, με περιορισμένο εύρος κινητικότητας και πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση;
Ναι. Περισσότερο από το 95% θα αναρρώσει πλήρως.

Πως θα μπορούσαν οι νόσοι να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή του παιδιού και της οικογένειάς του;
Εξ’αιτίας του πόνου και του περιορισμού της κινητικότητας, το παιδί μπορεί να επιδεινωθεί με τις αθλητικές δραστηριότητες, για παράδειγμα μπορεί να μην είναι σε θέση να τρέχει τόσο γρήγορα όσο πριν. Στους περισσότερους ασθενείς η νόσος είναι ήπια και τα περισσότερα προβλήματα είναι μικρής σημασίας και παροδικά.

Τι γίνεται με το σχολείο;
Για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να τεθεί κάποιος περιορισμός στο παιδί όσον αφορά τις αθλητικές δραστηριότητές του στο σχολείο, που σημαίνει ότι ο μαθητής πρέπει να αποφασίσει μόνος του σε ποιες δραστηριότητες θα ήθελε να λάβει μέρος και σε ποιες όχι.

Τι γίνεται με τα αθλήματα;
Το παιδί/έφηβος θα πρέπει να αποφασίσει μόνο του για το θέμα αυτό. Αν συμμετέχει σε τακτικό προσχεδιασμένο πρόγραμμα αθλητικής ομάδας, θα ήταν ωφέλιμο να μειώσει τις απαιτήσεις του προγράμματος ή να προσαρμοστούν οι απαιτήσεις στις επιθυμίες του ασθενούς.

Τι γίνεται με τη διατροφή;
Η διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη και να περιέχει αρκετές πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες για το παιδί που είναι στην ανάπτυξη. Οι διατροφικές αλλαγές δεν επηρεάζουν την πορεία της νόσου.

Μπορεί το κλίμα να επηρεάσει την πορεία της νόσου;
Παρόλο που τα τσιμπούρια χρειάζονται ζεστό και υγρό κλίμα, από τη στιγμή που η λοίμωξη έχει φθάσει στις αρθρώσεις, η περαιτέρω πορεία της νόσου δεν επηρεάζεται από κλιματολογικές μεταβολές.

Μπορεί το παιδί να εμβολιασθεί;
Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά τους εμβολιασμούς. Η επιτυχία των εμβολιασμών δεν επηρεάζεται από τη νόσο ή από τη θεραπεία με αντιβιοτικά και δεν αναμένονται επιπλέον ανεπιθύμητες ενέργειες εξαιτίας της παρουσίας της νόσου ή της θεραπείας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο κατά της Μπορελλίωσης του Lyme.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.