ΑΡΤΗΡΙΙΤΙΔΑ TAKAYASU

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι;
Η αρτηριίτιδα Takayasu (ΑΤ) προσβάλλει κυρίως μεγάλες αρτηρίες, κατά κύριο λόγο την αορτή καθώς και τις διακλαδώσεις της και τις διακλαδώσεις της κύριας πνευμονικής αρτηρίας. Μερικές φορές, οι όροι «κοκκιωματώδης» αγγειίτιδα ή αγγειίτιδα των «γιγαντοκυττάρων» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το κύριο χαρακτηριστικό των μικρών οζωδών βλαβών (κοκκιωμάτων) που σχηματίζονται γύρω από έναν ειδικό τύπο μεγάλων κυττάρων, στο αρτηριακό τοίχωμα και που διακρίνονται μόνο με το μικροσκόπιο.

Πόσο συχνή είναι;
Παρά το γεγονός ότι η ΑΤ ανά τον κόσμο θεωρείται η τρίτη πιο συχνή συστηματική αγγειίτιδα σε παιδιά (μετά την πορφύρα Henoch-Schönlein και τη νόσο Kawasaki), είναι εξαιρετικά σπάνια στο λευκό πληθυσμό (στους Καυκάσιους). Προσβάλλει πιο συχνά τα κορίτσια από ότι τα αγόρια.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;
Τα πρόωρα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, ανορεξία, απώλεια βάρους, πόνο στους μυς και στις αρθρώσεις και νυκτερινούς ιδρώτες. Οι εργαστηριακοί δείκτες της φλεγμονής είναι αυξημένοι. Καθώς εξελίσσεται η αρτηριακή φλεγμονή, μπορεί να εμφανιστούν ευρήματα μειωμένης παροχής του αίματος από την καρδιά προς τα περιφερικά αγγεία. Η απώλεια σφυγμών στα περιφερικά άκρα, η διαφορά στην πίεση του αίματος άνω και κάτω άκρων, τα φυσήματα στις στενωμένες αρτηρίες και ο οξύς πόνος των άκρων (χωλότητα) είναι συνηθισμένα ευρήματα. Η υψηλή πίεση του αίματος μπορεί να προέρχεται από το στένωμα των αρτηριών που τροφοδοτούν τα νεφρά, ο πόνος στο στήθος από την προσβολή των αγγείων των πνευμόνων.
Ποικίλλα νευρολογικά και οφθαλμολογικά συμπτώματα μπορεί να αποκαλύψουν διαταραγμένη παροχή του αίματος στον εγκέφαλο.

Πως μπαίνει η διάγνωση;
Η εξέταση με υπερηχογράφημα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Doppler είναι χρήσιμη στον εντοπισμό των βλαβών στις μεγάλες αρτηρίες που βρίσκονται κοντά στην καρδιά, αλλά συχνά αποτυγχάνει στο να δείξει την προσβολή των πιο περιφερικών αρτηριών. Συνήθως η απεικόνιση όλων των κύριων αρτηριών (με καθολική αορτογραφία) μαζί με τις πνευμονικές αρτηρίες (πνευμονική αγγειογραφία) είναι απαραίτητη για την εκτίμηση της έκτασης της αρτηριακής προσβολής.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.