Το κάπνισμα εγκυμονεί κινδύνους

Facebooktwitterpinterest

Στις σημαντικές επιπτώσεις του τσιγάρου οργανισμό όσων αναγκάζονται να «καπνίζουν», χωρίς να είναι καπνιστές, εστιάζει το υπουργείο υγείας, παράλληλα με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο.
Με τη νέα καμπάνια «Το κάπνισμα εγκυμονεί κινδύνους», το υπουργείο ενημερώνει τους γυναικολόγους και τους παρέχει έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να πείσουν τις εγκύους για την οριστική διακοπή του καπνίσματος, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά τον τοκετό.
Τα παιδιά που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα, μεγαλώνοντας, μπορεί να υπολείπονται σε σωματική ανάπτυξη ή να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες, συγκριτικά με τα παιδιά των μη καπνιστών. Έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να είναι παχύσαρκα ή υπερτασικά, και περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αναπνευστικά προβλήματα (π.χ. άσθμα), σε σύγκριση με τα παιδιά των μη καπνιστών.
Πολλοί πιστεύουν, ότι ο καλός εξαερισμός προστατεύει από το παθητικό κάπνισμα, έρευνες δείχνουν ωστόσο, ότι η χρήση ανεμιστήρων σε κλειστούς χώρους, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα, αφού διασπείρει τις τοξικές ουσίες του καπνού, ακόμη και σε μέρη όπου κανείς δεν έχει καπνίσει.
Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα είναι:
• η διακοπή του καπνίσματος από τους γονείς
• η προστασία από τον καπνό στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και σε κλειστούς χώρους
• η αποφυγή της έκθεσης εγκύων και παιδιών στο παθητικό κάπνισμα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.