Χειρουργική χωρίς τομές;

Facebooktwitterpinterest

Γενικά
Τη δεκαετία του ογδόντα συνέβη μία επανάσταση στον τομέα της χειρουργικής με την εμφάνιση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Καταργήθηκαν οι μεγάλες τομές και πλέον οι επεμβάσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται διαμέσου πολλαπλών μικρών οπών στην κοιλιά, προσφέροντας έτσι σημαντικά οφέλη στο χειρουργημένο ασθενή: σημαντικά καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ταχύτερη ανάρρωση, αποφυγή επιπλοκών από το χειρουργικό τραύμα, όπως μετεγχειρητικές κήλες, ενδοκοιλιακές συμφύσεις, επιμολύνσεις, κα.

Στις μέρες μας, προσπαθώντας η χειρουργική να γίνει ακόμη λιγότερο επεμβατική, πραγματοποιείται η νεότερη εξέλιξη στη λαπαροσκοπική χειρουργική, η λεγόμενη “Single Incision Laparoscopic Surgery” (SILS). Βασικό χαρακτηριστικό της, που τη διαφοροποιεί από την κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική, είναι η χρησιμοποίηση ενός και μοναδικού σημείου εισόδου στην κοιλιά και συγκεκριμένα του ομφαλού. Η χρήση του σημείου αυτού δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Ο ομφαλός αποτελεί από κατασκευής του μία “φυσική οπή” της κοιλιάς, που λόγω της θέσης του επιτρέπει την άνετη κι ασφαλή επιθεώρηση όλων των οργάνων της. Επιπλέον χάρη στη μορφολογία του, η ουλή από το χειρουργικό τραύμα πρακτικά είναι αόρατη, αφού βυθίζεται μέσα στην κοιλότητά του. Τέλος, η απουσία μυών κάτω από τον ομφαλό, επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στην κοιλιά, αλλά και την αποφυγή μυϊκών κακώσεων κι επομένως μετεγχειρητικού πόνου.

Τεχνική
Διενεργείται αρχικά μία μικρή ημικυκλική τομή του δέρματος στα όρια του ομφαλού. Κατόπιν διανοίγεται το υποκείμενο στρώμα (απονεύρωση) και εισέρχεται στην κοιλιά ένα ειδικό κυλινδρικό όργανο, το οποίο έχει τρεις υποδοχές για την εισαγωγή μιας κάμερας, που μεταδίδει σημαντικά μεγενθυμένη εικόνα σε ειδικό μόνιτορ και δύο εργαλείων στην κοιλιά. Με τη βοήθεια των εργαλείων αυτών διενεργούνται λαπαροσκοπικά (μέσω τηλεόρασης και όχι άμεσης όρασης) πλήθος χειρουργικών επεμβάσεων. Συνηθέστερες από αυτές είναι:
• χολοκυστεκτομή
• σκωληκοειδεκτομή
• αφαίρεση κύστης ωοθήκης
• λήψη βιοψίας



Πλεονεκτήματα της μεθόδου
• Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού πρακτικά δεν παραμένει εμφανής ουλή.
• Μικρότερη απώλεια αίματος.
• Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος, αφού διενεργείται μία και μοναδική τομή, σε σημείο που δεν τραυματίζονται υποκείμενοι μυς.
• Κατά συνέπεια, ταχύτερη ανάρρωση, όχι απαραίτητη νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.