Επιλογή ενθέματος για την αύξηση των μαστών.

Facebooktwitterpinterest

1) Τεχνολογία ενθέματος:

Τα ενθέματα σιλικόνης αποτελούνται από ένα τοίχωμα ιατρικής σιλικόνης και ένα περιεχόμενο, που άλλοτε μπορεί να είναι φυσιολογικός ορός και άλλοτε γέλλη σιλικόνης.

Στην αναζήτηση της πρώτης ύλης υπάρχουν πολλά είδη σιλικόνης για ποικίλες χρήσεις (βιομηχανική), μεταξύ αυτών και η ιατρική σιλικόνη. Όλα τα είδη της ιατρικής σιλικόνης έχουν ελεγχθεί για τη μη αντίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό από τις εταιρείες παραγωγής της πρώτης ύλης.
Διάφορες φυσικές ιδιότητες χαρακτηρίζουν τα είδη ιατρικής σιλικόνης. Η σκληρότητα, η δύναμη τάσης , η ελαστικότητα, η ρευστότητα, η συνοχή κλπ. Αν κάποιος θα ήθελε να επιλέξει ένα είδος ιατρικής σιλικόνης για να κατασκευάσει το τέλειο ένθεμα σιλικόνης αυτό θα έπρεπε να έχει σκληρότητα πολύ μικρή ώστε να μοιάζει στην αφή και υφή του μαστού, παράλληλα να έχει χαμηλή ρευστότητα, μεγάλη συνοχή και σημαντική ελαστικότητα. Τέτοιο υλικό με αυτές τις φυσικές ιδιότητες δεν υπάρχει αφού όσο χαμηλώνει η σκληρότητα μεγαλώνει η ρευστότητα και μικραίνει η συνοχή.
Έτσι επινοήθηκε η κατασκευή ενός σάκου με τοίχωμα από σκληρή και συνεκτικότερη σιλικόνη, για να περιβάλλει και να συγκρατεί μια μαλακότερη και ρευστότερη. Επιλέχθηκε η ρευστότερη, ελαστικότερη με πολύ χαμηλότερη σκληρότητα σιλικόνη και τοποθετήθηκε μέσα στο σάκο. Η επιλογή του είδους της σιλικόνης, της σκληρότητάς της και της συνοχής για κάθε μέρος του ενθέματος είναι θέμα του ερευνητικού τμήματος της κάθε εταιρείας παραγωγής ενθεμάτων. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη ιατρικής σιλικόνης με τεράστιο εύρος και διαβαθμίσεις φυσικών ιδιοτήτων. Πολύ σκληρή μέχρι πολύ ρευστή. Όσο περισσότερο κανείς επιτύχει να πλησιάσει τις φυσικές ιδιότητες της περιβάλλοντος τοιχώματος με εκείνες του περιεχόμενου τόσο περισσότερο επιτυχημένο είναι το ένθεμα. Αυτό το υλικό δεν παρουσιάζει ρυτιδώσεις. Όσο περισσότερο μαλακό επίσης είναι το περιεχόμενο της συνεκτικής σιλικόνης τόσο περισσότερο πλησιάζει τη σύσταση του μαστού προσφέροντας αίσθηση ενιαίου ιστού.
Όποια κατηγορία σιλικόνης επιλέξει η εταιρεία κατασκευής ενθεμάτων, παραγγέλλεται από την εταιρεία παραγωγής της πρώτης ύλης. Κάθε κατηγορία σιλικόνης προσφέρεται από την εταιρεία παραγωγής σε δύο μέρη. Αυτά αναμειγνύονται σε αναλογίες διαφορετικές για κάθε είδος σύμφωνα με τις οδηγίες της εταιρείας παραγωγής και υποβάλλονται στη διαδικασία βουλκανισμού για τη σταθεροποίηση του υλικού στη θέση του καλουπιού. Οι μικρές παρεκκλίσεις στην αναλογία των δυο μερών κάθε σιλικόνης επιφέρει και μικρές αλλαγές στις φυσικές ιδιότητες της προκύπτουσας σιλικόνης μετά το βουλκανισμό. Η διαδικασία αυτή είναι συνήθως αύξηση της θερμοκρασία του μείγματος στους 150ο -170ο C για 5-10 λεπτά. Αφού έχει βουλκανιστεί η κάψα στη συνέχεια γεμίζεται από τη ρευστότερη σιλικόνη η οποία επίσης βουλκανίζεται στην ίδια θερμοκρασία. Έτσι τα ενθέματα θεωρούνται αποστειρωμένα στο εσωτερικό τους μετά από τέτοια θερμοκρασία.

2) Είδη ενθεμάτων:

Τα ενθέματα σιλικόνης χαρακτηρίζονται, από το σχήμα τους και από το περιεχόμενό τους.

Υπάρχουν ενθέματα, που αποτελούνται από τη σκληρό τοίχωμα σιλικόνης και περιεχόμενο φυσιολογικό ορό. Τα ενθέματα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και σπάνια χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Πιο συχνά χρησιμοποιούνται στην Αμερική. Ο λόγος παραγωγής τους στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ήταν η παρατήρηση ότι η διαρροή σιλικόνης από τα κλασικά τότε ενθέματα ρευστού περιεχομένου υγρής σιλικόνης προκαλούσε αντιδράσεις στον οργανισμό όπως τους καλοήθεις όγκους σιλικονωμάτων. Τα ενθέματα ορού έχουν πολλά μειονεκτήματα. Είναι σκληρά και ανελαστικά. Συχνά χάνουν το περιεχόμενό τους από μικροδιαρροές. Είναι πολύ δύσκολο να αποδώσουν σχήμα και υφή τόσο φυσιολογικού μαστού όσο τα μαλακά ενθέματα συνεκτικής σιλικόνης. Η χρήση τους περιορίζεται στην ενδοσκοπική τεχνική αύξησης του μαστού από τον ομφαλό.
Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ενθέματα είναι εκείνα της συνεκτικής σιλικόνης. Αυτά συνίστανται από μία περιβάλλον σκληρό τοίχωμα σιλικόνης και ένα περιεχόμενο μαλακής, ελαστικής και συνεκτικής σιλικόνης ώστε η υφή και η αφή τους να προσομοιάζει με εκείνη ενός φυσιολογικού μαστού. Η διαρροή της σιλικόνης στα ενθέματα αυτά είναι σπάνια. Ενθέματα με περιεχόμενο υγρής σιλικόνης σπάνια χρησιμοποιούνται πια.

Η επιφάνεια των ενθεμάτων μπορεί να είναι λεία ή τραχεία. Τα τελευταίας τεχνολογίας ενθέματα έχουν τραχεία επιφάνεια γιατί αποδείχτηκε ότι δεν δημιουργούν γύρω τους σκληρή ουλώδη κάψα.

Το σχήμα ενθεμάτων σιλικόνης μπορεί να είναι στρογγυλό ή σταγονοειδές (ανατομικό). Επίσης μπορεί να έχουν υψηλό ή μέτριο ή χαμηλό προφίλ. Η επιλογή του σχήματος του ενθέματος υποβάλλεται από τις ανάγκες της κάθε ενδιαφερόμενης. Παραδείγματος χάριν μια γυναίκα που αποζητά ένα μεγάλο στήθος ενώ έχει ένα στενό θώρακα, θα πρέπει να δεχτεί ένα ένθεμα με μικρότερη βάση και μεγαλύτερο προφίλ. Όταν μια γυναίκα παρουσιάζει φαρδύ θώρακα και θέλει να μην είναι απομακρυσμένα τα στήθη της θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένθεμα χαμηλού προφίλ. Καλύτερο σχήμα αποδίδεται στο στήθος, που χρειάζεται ένθεμα κάτω από τους μύες αν το αυτό έχει υψηλό προφίλ. Ένα σχεδόν ανύπαρκτο στήθος θα έχει φυσικότερο στήθος αν δεχτεί ανατομικό ένθεμα και κυρίως αν επιλεγεί η τοποθέτησή του να γίνει πάνω από τους μύες.

Η συνεκτικότητα και η ελαστικότητα της σιλικόνης, που περιέχεται σ’ ένα ένθεμα, η σκληρότητα της σιλικόνης και το πάχος της κάψας. οι διαστάσεις σε ένα συγκεκριμένου όγκου ένθεμα καθώς και η φόρμα του ενθέματος, (γωνία καμπύλης της βάσης κλπ) είναι επιλογές τις κάθε εταιρείας παραγωγής ενθεμάτων.

3) Επιλογή ενθέματος:

Ο σκοπός κάθε επέμβασης αύξησης του μαστού είναι να επιτύχουμε το φυσικότερο αποτέλεσμα με μηδαμινές πιθανότητες επιπλοκών και δυσμορφιών.
Έτσι δεν πρέπει να έχουμε ένα εμφανές στρογγυλό ένθεμα κάτω από το δέρμα: Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ή θα πρέπει το ένθεμα να τοποθετηθεί κάτω από τον μυ, ή θα πρέπει να επιλεγεί ένα σταγονοειδές (ανατομικό) ένθεμα. Στη περίπτωση αυτή υπάρχει ο κίνδυνος στροφής του ενθέματος και παραμόρφωσης του στήθους
Να μην παρουσιάζει σκληρή και αφύσικη αφή: Υπάρχουν ενθέματα στην αγορά τα οποία είναι σκληρά, με πολύ πυκνή-συνεκτική σιλικόνη (high cohesive silicone). Ήταν η ενδιάμεση μορφή εξέλιξης, όταν εγκαταλείφθηκε η γέλλη σιλικόνης σαν περιεχόμενο των ενθεμάτων. Είχε το προτέρημα μη διαρροής, μη δημιουργίας ρυτιδώσεων αλλά και ουλώδους κάψας σε συνδυασμό με τη τραχεία επιφάνεια. Στον αντίποδα προκαλεί σταδιακή διεύρυνση της τσέπης με αποτέλεσμα αφύσικη κίνησή του κάτω από το μαστό, καθώς και σκληρή αφύσικη υφή.
Να μη δημιουργηθεί ουλώδης κάψας: Αν εξαιρέσει κανείς τη χειρουργική αιτία δημιουργίας ουλώδους κάψας (αιμάτωμα, μικρομολύνσεις) η κύρια αιτία είναι η λεία επιφάνεια ενός ενθέματος. Ενθέματα τέτοια πια δεν χρησιμοποιούνται
Να μην εμφανιστούν ρυτιδώσεις: Για τη δημιουργία ρυτιδώσεων των ενθεμάτων, που είναι ορατές κάτω από το δέρμα υπεύθυνο είναι το είδος του ενθέματος. Οι ρυτιδώσεις είναι αποτέλεσμα πτυχώσεων του εξωτερικού σκληρού σιλικονούχου τοιχώματος πάνω σε έδαφος πολύ ελαστικότερης σιλικόνης που περιέχει. Έτσι όσο πιο σκληρό είναι το περιεχόμενο του ενθέματος τόσο σπανιότερα παρουσιάζονται. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μαλακά ενθέματα παρουσιάζουν πάντα ρυτιδώσεις. Η κύρια αιτία ρυτιδώσεων είναι η μεγάλη διαφορά σκληρότητας και ελαστικότητας του περιεχομένου με τη περιβάλλουν τοίχωμα. Το ιδανικό ένθεμα θα ήταν ένα μαλακό ομοιογενές υλικό με μεγάλη ελαστικότητα και πλήρως συνεκτικό χωρίς την ανάγκη περιβάλλοντος σκληρού τοιχώματος.
Να μην διευρυνθεί η τσέπη: Σε μερικά είδη ενθεμάτων παρουσιάζεται μια σταδιακή διεύρυνση της θήκης του ενθέματος με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αφύσικη κίνησή του κάτω από το στήθος, δίνοντας την αίσθηση ενός ξένου σώματος. Όσο και αν η φροντίδα του χειρουργού είναι να παρασκευάζει μικρή τσέπη η διεύρυνσή της εξελίσσεται αργότερα αν το ένθεμα είναι σκληρό.
Να μη παρουσιαστεί σήρωμα – ύγρωμα: Αποτέλεσμα είναι η μη ενσωμάτωση του ενθέματος με αφύσικη μετακίνηση μέσα σε μια ευρεία τσέπη. Υγρό περιβάλλει το ένθεμα, με αποτέλεσμα αυτό να μετακινείται. Αιτίες είναι η εργώδης χειρουργική παρασκευή της θήκης, η δημιουργία μικρού αιματώματος, που απορροφιέται μόνο του και το είδος του ενθέματος. Σκληρά ενθέματα φαίνονται αφιλόξενα στους γύρω ιστούς, που εξιδρώνουν δημιουργώντας σήρωμα ή ύγρωμα
Υπάρχει πιθανότητα απώλειας περιεχομένου από μικροδιαρροές: Μικροδιαρροές μπορεί να παρουσιαστούν δια μέσου της περιβάλλοντος τοιχώματος όταν το περιεχόμενο δεν είναι συνεκτική σιλικόνη αλλά υγρή ή γέλλη. Επίσης απώλειες υπάρχουν στη περίπτωση, που το ένθεμα περιέχει φυσιολογικό ορό. Αποτέλεσμα είναι η απώλεια όγκου όταν διαφεύγει ο ορός αλλά και σιλικονώματα αν διαφεύγουν μόρια σιλικόνης. Η επιλογή θα πρέπει να είναι μόνο ενθέματα συνεκτικής σιλικόνης. Στα ενθέματα μη συνεκτικής σιλικόνης συνίσταται να γίνεται έλεγχος ανά 10ετία με μαγνητική τομογραφία ώστε αν υπάρχει διαρροή να αντικαθίστανται.

Σαν συμπέρασμα:
Για την αποφυγή της διεύρυνσης της θήκης πρέπει να επιλέγεται μαλακότερο ένθεμα. Το περιεχόμενο να είναι συνεκτική σιλικόνη για να μη υπάρχει πιθανότητα διαρροής. Η κάψα, να πλησιάζει τις φυσικές ιδιότητες σε σκληρότητα και ελαστικότητα του περιεχομένου, ώστε να μη δημιουργεί ρυτιδώσεις. Θα πρέπει επίσης να έχει τραχεία επιφάνεια για μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ουλώδους σκληρής κάψας γύρω του

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.