Βλέπω αίμα στην τουαλέτα….

mitro1 Facebooktwittergoogle_pluspinterestΓενικά

Η παρουσία αίματος στο χαρτί ή τη λεκάνη της τουαλέτας είναι ένα σημάδι, ότι “κάτι δεν πάει καλά ” στο σώμα μας. Η συνήθης αντίδραση είναι να θελήσουμε να αγνοήσουμε το σημάδι και να ελπίζουμε για το καλύτερο. Αυτή η αντίδραση όμως μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σκεφτείτε μόνο ότι:

– η  διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμα στάδια πρακτικά ακολουθείται από ίαση.

– ο καρκίνος συνηθέστερα αναπτύσσεται πάνω σε πολύποδα, που προϋπάρχει επί σειρά ετών κι οποίος εύκολα ανευρίσκεται κι αφαιρείται χωρίς καν επέμβαση.

– μία προφανής αιτία αιμορραγίας π.χ. αιμορροΐδες, που λίγο ή περισσότερο όλοι μας έχουμε, τουλάχιστον κάποια περίοδο της ζωής μας, δεν αποκλείει, αντίθετα ξεγελάει, την ύπαρξη καρκίνου.

Τι μπορεί να προκαλεί την αιμορραγία;

Γενικά η εστία της αιμορραγίας συνήθως βρίσκεται κάπου στο παχύ έντερο. Το αίμα μπορεί να είναι ζωηρό κόκκινο, σκούρο ή μαύρο, μπορεί να επαλείφει ή να είναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα. Όποια μορφή και να έχει το σίγουρο είναι, ότι σχετίζεται με νόσο και απαιτεί άμεση επίσκεψη στο γιατρό.

Είναι ανοικτό κόκκινο και νωπό; Έχει σχέση με το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου και το ορθό. Είναι σκούρο καφέ ή μαύρο με πήγματα; Η εστία είναι πιο πάνω.

Οι συνηθέστερες αιτίες παρουσίας αίματος ορατού με γυμνό μάτι στα κόπρανα είναι:

  • εκκολπώματα του παχέος εντέρου

  • αιμορροϊδοπάθεια

  • ραγάς πρωκτικού δακτυλίου

  • καρκίνος του παχέος εντέρου-ορθού

  • πολύποδες

  • βακτηριακές λοιμώξεις των εντέρων

  • εντερική ισχαιμία

  • τραυματισμός

  • λήψη ασπιρίνης

  • φλεγμονώδεις νόσοι των εντέρων


Τι εξετάσεις θα χρειαστούν;

Οι πλέον ενδεδειγμένες εξετάσεις είναι δύο:

  • δακτυλική εξέταση: αυτή και μόνη πολλές φορές η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει την αιτία της αιμορραγίας όταν η βλάβη εντοπίζεται στα όρια της εμβέλειας μήκους ενός δακτύλου.

  • ενδοσκοπικός έλεγχος: ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή και πλήρης κολοσκόπηση. Ελέγχεται από μέσα το τοίχωμα και ο αυλός του εντέρου από τον πρωκτικό δακτύλιο μέχρι και το τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Εκτός του ότι ελέγχεται σχολαστικώς το παχύ έντερο στο σύνολό του, παρέχεται και η δυνατότητα παρεμβατικής πράξης, πχ. αφαίρεση πολύποδα, λήψη βιοψίας, καυτηριασμός αιμορραγικών εστιών.


Πώς αντιμετωπίζεται;

Ανάλογα με την αιτία προτείνεται και η θεραπεία. Κάποιες από τις αιτίες χρήζουν απλώς συντηρητικής αντιμετώπισης, πχ.διαιτητική αγωγή, αντιβιοτική αγωγή.

Συνηθέστερα η αιτία της αιμορραγίας είναι κάποια χειρουργική πάθηση του ορθοπρωκτού, πχ.συρίγγιο, αιμορροΐδες, ραγάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται άλλοτε φαρμακευτική αγωγή και άλλοτε χειρουργική επέμβαση.

Η σοβαρότερη αιτία αιμορραγίας από το ορθό βέβαια και αυτή που πάντοτε θα πρέπει να αποκλείσουμε είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Δεν είναι από τις συχνότερες, όμως δυνητικά είναι θανατηφόρος εάν την παραβλέψουμε. Αντίθετα μπορεί να ιαθεί εάν διαγνωσθεί έγκαιρα. Με γνώμονα αυτήν τη διαπίστωση δε θα πρέπει ποτέ να χρονοτριβούμε.

Facebooktwittergoogle_pluspinterest