BNP και NT- proBNP

Facebooktwitterpinterest

Γνωστό ως: Β-τύπου Νατριουρητικό Πεπτίδιο, proBNP
Επιστημονική ονομασία: Εγκεφαλικό Νατριουρητικό Πεπτίδιο, N-αμινοτελικό άκρο της προορμόνης του Εγκεφαλικού Νατριουρητικού Πεπτιδίου
Πώς χρησιμοποιείται;
Τόσο το BNP όσο και το NT-proBNP μπορεί να παραγγελθούν επικουρικά στην διάγνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και στην εκτίμηση της βαρύτητας αυτής. Υπάρχουν ποικίλα αίτια εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας. Επί του παρόντος, η κατάσταση αυτή διαγνώσκεται από συμπτώματα όπως πρήξιμο στα πόδια (οίδημα), δυσκολία στην αναπνοή, λαχάνιασμα, και κόπωση, εκ παραλλήλου με ακτινογραφία θώρακος και έναν υπερηχογραφικό έλεγχο που ονομάζεται ηχοκαρδιογράφημα. Ακόμη όμως και αν διαθέτει κανείς τις πληροφορίες αυτές, η καρδιακή ανεπάρκεια συχνά συγχέεται με άλλες καταστάσεις. Ο προσδιορισμός των επιπέδων τόσο του BNP όσο και του NT-proBNP μπορεί να βοηθήσει στην διαφορική διάγνωση μεταξύ της καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων προβλημάτων, όπως μια πνευμονία. Μια ακριβής διάγνωση είναι σημαντική γιατί η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να διαχειρισθεί επιτυχώς χωρίς πολλές θεραπευτικές αγωγές και παρεμβάσεις.
Άλλος ένας λόγος για τη χρήση του BNP και του NT-proBNP είναι η αξιολόγηση του κινδύνου σε άτομα που εμφανίζονται με πόνο στο στήθος. Έχει βρεθεί ότι υψηλά επίπεδα του BNP αποτελούν προγνωστικό δείκτη υψηλού κινδύνου θανάτου ή επακόλουθου καρδιακού εμφράγματος σε ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Πότε παραγγέλλεται;

Ο προσδιορισμός του BNP ή του NT-proBNP μπορεί να παραγγελθεί στις εξής περιπτώσεις:

* Στο ιατρείο, εάν υπάρχουν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε καρδιακή ανεπάρκεια.
* Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, εάν σε μια κρίσιμη κατάσταση ο γιατρός πρέπει να καθορίσει επακριβώς εάν ο ασθενής υποφέρει από καρδιακή ανεπάρκεια ή από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.
* Στην παρακολούθηση του αποτελέσματος μιας θεραπείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτού του προσδιορισμού?
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρότυπα όρια αναφοράς για αυτόν τον προσδιορισμό δεν είναι διαθέσιμα. Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, πληθυσμιακό δείγμα και μέθοδο προσδιορισμού, τα αριθμητικά αποτελέσματα του προσδιορισμού έχουν διαφορετική σημασία σε διαφορετικά εργαστήρια. Το δικό σας εργαστηριακό αποτέλεσμα πρέπει να περιλαμβάνει τα επακριβή όρια αναφοράς για τον δικό σας προσδιορισμό. Τα “Lab Tests Online” ιδιαιτέρως συστήνουν να συζητάτε τα αποτελέσματα σας με τον γιατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όρια αναφοράς, διαβάστε το σχετικό “Όρια αναφοράς και τι σημαίνουν”.
Αποτελέσματα υψηλότερα-από-τα φυσιολογικά υποθέτουν ότι ένας ασθενής πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ τα επίπεδα του BNP ή του NT-proBNP στο αίμα σχετίζονται με το βαθμό της βαρύτητας αυτής. Αυξημένα επίπεδα του BNP ή του NT-proBNP μπορεί επίσης να σχετίζονται με επιδείνωση της κατάστασης του ασθενή.

Υπάρχει τίποτε άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω;
Τα επίπεδα του BNP και του NT-proBNP μειώνονται στους περισσότερους ασθενείς που έχουν υποστεί κάποια θεραπευτική αγωγή για καρδιακή ανεπάρκεια, όπως αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, beta blockers, και διουρητικά. Τα επίπεδα του BNP και του NT-proBNP τείνουν να αυξηθούν με την ηλικία. Τα επίπεδα του BNP και του NT-proBNP αυξάνονται σε άτομα με νεφρική νόσο.
Εφόσον τόσο το BNP όσο και το NT-proBNP αυξάνονται με την δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και τα δύο επίσης μπορεί να μετρηθούν, τα επίπεδα του ενός δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του άλλου, και τα αποτελέσματα αυτών δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα.
http://www.labtestsonline.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.